Η αστυνομία της Δανίας αναζητούσε γιοτ σε ένα μικροσκοπικό νησί της Βαλτικής Θάλασσας κοντά στα σημεία των εκρήξεων των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, σύμφωνα με αξιωματούχο στην τοπική διοίκηση. Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες (08/03) ότι έκαναν έφοδο σε πλοίο τον Ιανουάριο, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανατίναξη των αγωγών.

«Η αστυνομία έψαχνε για ένα συγκεκριμένο πλοίο που είχε αγκυροβολήσει εδώ τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο Σόρεν – Τιμ Άντερσεν, ανώτατος αξιωματούχος στο νησί Κρίστιανσο, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Οι εκρήξεις της 26ης Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream, που κατασκευάσθηκαν για να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν γίνει σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αρχές της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Δανίας, οι οποίες διερευνούν επί του παρόντος τις εκρήξεις, ισχυρίζονται ήταν σκόπιμες, αλλά δεν έχουν αναφέρει ποια πλευρά μπορεί να ευθύνεται. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, άρθρο των New York Times έγραψε ότι μία φιλοουκρανική ομάδα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη.

Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ARD και η εφημερίδα ZEIT ανέφεραν ότι οι γερμανικές αρχές ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ένα σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για την επιχείρηση δολιοφθοράς. Η επιχείρηση τοποθέτησης εκρηκτικών στον πυθμένα της θάλασσας πραγματοποιήθηκε από έξι άτομα, τα οποία απέπλευσαν από το Ροστόκ την 6η Σεπτεμβρίου και αργότερα, εντοπίσθηκαν στο δανέζικο νησί Κρίστιανσο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Τον Ιανουάριο, η αστυνομία της Δανίας αναζήτησε πληροφορίες σχετικά με τα σκάφη που είχαν ελλιμενισθεί στο νησί το διάστημα 16 – 18 Σεπτεμβρίου, παίρνοντας συνεντεύξεις από κατοίκους της περιοχής, συλλέγοντας υλικό από το λιμάνι και πληροφορίες από το μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων του λιμανιού, υπογράμμισε ο Σόρεν – Τιμ Άντερσεν. Η αστυνομία της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Κρίστιανσο είναι μέρος ενός μικρού αρχιπελάγους, περίπου 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ της Βαλτικής Θάλασσας. Το αρχιπέλαγος –με μόλις 98 κατοίκους– αποτελεί πρώην ναυτικό φρούριο, αλλά παραμένει υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας.

Διαβάστε ακόμη: