Νέα στοιχεία ήλθαν στη δημοσιότητα σχετικά με τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, με σημερινό δημοσίευμα των New York Times να επικαλείται πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που υποδηλώνουν ότι για τις εκρήξεις ευθύνεται μια φιλοουκρανική ομάδα.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, αποδείξεις περί εμπλοκής του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ή κορυφαίων συνεργατών του, ούτε για το ενδεχόμενο οι δράστες να ενεργούσαν κατ’ εντολή Ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Το πρακτορείο Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το ρεπορτάζ από ανεξάρτητες πηγές και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

«Δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν ως «δολιοφθορά» τις επιθέσεις στους αγωγούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ρωσία κατηγορούσε τη Δύση και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα. Καμία πλευρά δεν παρουσίασε αποδείξεις.

Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Στην έκθεση, δε δίνονται, όμως, συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας, ποιος έδινε τις εντολές και ποιος πλήρωσε για την επιχείρηση, τονίσθηκε.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν το είδος των πληροφοριών, το πώς αποκτήθηκαν αυτές ή οιαδήποτε λεπτομέρεια για το κατά πόσον ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα», κατέληξε το δημοσίευμα.

Γερμανία: «Η έρευνα συνεχίζεται»

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι έλαβε γνώση του άρθρου των New York Times, ωστόσο, η δική της έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα. Πριν από μερικές ημέρες, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας.

«Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας ερευνά το θέμα από τις αρχές Οκτωβρίου, επομένως, έχει δικαιοδοσία στη διαδικασία», τόνισε. Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, σημείωσε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ερευνούν ήδη τις επιθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι αυτή η υπόθεση είναι ακόμη εκκρεμής.

Κίεβο: Δεν είχαμε «καμία απολύτως ανάμειξη»

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν έχει «καμία απολύτως ανάμειξη» στις επιθέσεις του περασμένου έτους στους αγωγούς Nord Stream και δεν έχει πληροφορίες για ό,τι συνέβη. Ο Ουκρανός αξιωματούχος προέβη στο σχόλιο, με αφορμή το δημοσίευμα των New York Times.

Η Ρωσία ζητά απαντήσεις από τη Δύση

Η Μόσχα ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που έγιναν πέρυσι στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, υπογραμμίζουν την ανάγκη να απαντηθούν τα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ισχυρίσθηκε ότι το δημοσίευμα «αποδεικνύει μόνο ότι η πρωτοβουλία μας για την έναρξη μίας διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, είναι απολύτως επίκαιρη».

Η Ρωσία σχεδιάζει να αιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έως τα τέλη Μαρτίου για το σχέδιο ψηφίσματος, που ζητά από τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, να αρχίσει μία τέτοια έρευνα, σημείωσε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Διαβάστε ακόμη: