Αύριο (08/03), ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί στο Κίεβο με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τρίτο ταξίδι εκείνου στην εμπόλεμη χώρα, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο κ. Γκουτέρες έφθασε σήμερα (07/03) στην Πολωνία, από όπου θα συνεχίσει το ταξίδι για την ουκρανική πρωτεύουσα πόλη, με σκοπό να συναντηθεί με τον κ. Ζελένσκι, ώστε να συζητήσουν ειδικότερα τη συνέχιση της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία επέτρεψε την εξαγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και αφού ανανεώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για τους τέσσερις χειμερινούς μήνες, λήγει πλέον την 18η Μαρτίου.

Προκειμένου να πεισθεί η Ρωσία και να επιτρέψει στην Ουκρανία την επανέναρξη των εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα, συνήφθη, επίσης, μία τριετής συμφωνία, στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών και λιπασμάτων, παγκοσμίως.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ταξιδεύει μαζί με τον επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού, Μάρτιν Γκρίφιθς και την ανώτερη εμπορική αξιωματούχο, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν. Ο κ. Γκρίφιθς ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, ενώ, η Γκρίνσπαν εργάζεται για να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας.

Ο κ. Γκουτέρες πρόκειται να αναχωρήσει αύριο από το Κίεβο, με σκοπό να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μεθαύριο το απόγευμα (09/03). Δεν έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη. Πριν από δύο 24άωρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Άγκυρα «εργάζεται σκληρά για την ομαλή εφαρμογή και περαιτέρω παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα».

Διαβάστε ακόμη: