Μέχρι και την «αυλή» της Ρωσίας, στη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, θα φτάνει το LNG που θα μεταφέρουν πλοία από διάφορες πηγές στον νέο τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης (FSRU Aλεξανδρούπολης).
Nέες προοπτικές για τις εξαγωγικές δυνατότητες του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου της χώρας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανοίγει η συμμετοχή της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στον αποκαλούμενο «Κάθετο Διάδρομο» που έχει σχεδιαστεί εδώ και μια δεκαετία για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας των χωρών της περιοχής και απέκτησε νέα δυναμική μετά την πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι διαχειριστές φυσικού αερίου που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου υπέγραψαν χθες στην Αθήνα, και στο περιθώριο της υπουργικής Διάσκεψης CESEC, μνημόνιο συνεργασίας για την ένταξη και της Σλοβακίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη επισφραγίζει και διευρύνει την εντατική συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αερίου και LNG από την Ελλάδα, όπως ο ΔΕΣΦΑ και η Gastrade, τη Βουλγαρία (ICGB, Bulgartransgaz), τη Ρουμανία (Transgaz), την Ουγγαρία (FGSZ) και τη Σλοβακία (Eustream), σε συνέχεια της συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Η συμμετοχή των τριών νέων χωρών και ειδικά της μεγάλης αγοράς της Ουκρανίας, δίνει νέες προοπτικές στις υποδομές φυσικού αερίου της Ελλάδας που μπορούν να υποστηρίξουν τη μεταφορά αυξημένων ποσοτήτων αερίου προς τη Βουλγαρία και από εκεί στην ευρύτερη περιοχή.
Ενισχύονται επίσης οι προοπτικές αναβάθμισης της δυναμικότητας του διασυνδετήριου αγωγού Eλλάδας – Βουλγαρίας (IGB) από τα 3 στα 5 δισ. κ.μ. αερίου αλλά και τα σχέδια της Gastrade για ένα δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη και παράλληλα ο ρόλος της Ελλάδας ως διαμετακομιστή και εναλλακτική «πηγή» φυσικού αερίου για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το αέριο από τo FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπαίνει σε εμπορική λειτουργία μέσα στον Μάρτιο, θα φτάνει μέσω του IGB και του σταθμού του Σιδηροκάστρου σε αντίστροφη ροή, στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω των υφιστάμενων διασυνδέσεων θα φτάνει στη Σερβία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία και δυτικά μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, μια αγορά 65 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως (όση περίπου η κατανάλωση της Γερμανίας).
Για να καταστεί λειτουργικός ο νέος αυτός Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου θα πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από έργα για την αναβάθμιση των εσωτερικών και διασυνοριακών δικτύων των εμπλεκόμενων χωρών. Οπως ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ, οι διαχειριστές που υπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας «εκφράζουν τη δέσμευσή τους για την προώθηση έργων PCI και άλλων απαραίτητων έργων, από κοινού ή μεμονωμένα, για την ενεργοποίηση του Καθέτου Διαδρόμου, σημειώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να υποστηριχθούν μεταξύ τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές και άλλες πηγές για τα έργα αυτά. Συμφωνούν επίσης να αναζητήσουν, όπου ενδείκνυται και είναι σκόπιμο, τη διευκόλυνση και την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ως προς τα επόμενα βήματα, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συγχρονισμένα, τον Ιούλιο του 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται τυπικά, δεσμευτικό market test για την κατανομή δυναμικότητας στα μεταξύ τους σημεία διασύνδεσης σύμφωνα με τον Κανονισμό CAM (Ε.Ε.) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνέχεια, βάσει του ενδιαφέροντος των χρηστών, θα προσδιορίσουν και θα διαστασιολογήσουν τα πλέον κατάλληλα και στοχευμένα έργα επαύξησης δυναμικότητας που απαιτούνται για την ικανοποίηση της ζήτησης κατά μήκος της διαδρομής του Κάθετου Διαδρόμου.
«Πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής» χαρακτήρισε την υπογραφή του μνημονίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας και τις προοπτικές που δίνει στη χώρα μας για περαιτέρω εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
«Η συντονισμένη ανάπτυξη των συστημάτων και των δυνατοτήτων διασύνδεσης των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και των δυνατοτήτων αποθήκευσης όλων των χωρών, διαφοροποιώντας περαιτέρω τις πηγές προμήθειας και επιτρέποντας τη συνολική βελτιστοποίηση των υποδομών τους», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι.
Διαβάστε ακόμη:
- Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Με μικροσκοπικό μπικίνι στην παραλία το μοντέλο
- Ζωή Ασουμανάκη: Μία από τις ωραίες Ελληνίδες μπαίνει στο Survivor
- Άδειασε τον Κώστα Καραμανλή ο Χρήστος Σταϊκούρας για τα Μεγάλα έργα
- Το «Παιχνίδι της Διαδοχής» στην Εκκλησία, με αφορμή τη θέση του Ιερώνυμου για τα ομόφυλα ζευγάρια