Σημαντική αύξηση κερδοφορίας και ενίσχυση της παρουσίας στην αγορά καταγράφει ο Όμιλος  Fourlis στην ανακοίνωση με τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2024.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Όμιλος το α΄εξάμηνο εμφανίζει:

Αύξηση πωλήσεων από όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, υποστηριζόμενη από όγκο πωλήσεων.

  • Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου Fourlis αυξήθηκαν κατά 4,2% φτάνοντας τα €257,0 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2024.
  • Οι πωλήσεις από τη Λιανική του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 2,2% στα €245,1 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2024, λόγω αύξησης όγκου σε όλες τις δραστηριότητες λιανικής του Ομίλου.

Η βελτίωση του μικτού κέρδους, ο έλεγχος των λειτουργικών δαπανών και η λειτουργική αποδοτικότητα οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας.

  • Σημαντική βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους χάρη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ομίλου στην αλυσίδα εφοδιασμού του. Η Λιανική του Ομίλου παρουσίασε βελτίωση μικτού κέρδους στα 46,4% το Α’ εξάμηνο του ’24 από 44,6% το Α’ εξάμηνο του ’23.
  • Αύξηση κατά 62,3% στα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA (OPR) φτάνοντας τα €27,7 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2024 έναντι €17,1 εκ. το Α’ εξάμηνο πέρυσι, με το περιθώριο EBITDA(OPR) στο 10,8% από 6,9%.
  • Υπερδιπλασιασμός στο ενοποιημένο ΕΒΙΤ στα €24,8 εκ το Α’ εξάμηνο του 2024 από €10,9 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2023, με το περιθώριο ΕΒΙΤ να διαμορφώνεται στο 9,6% από 4,4% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
  • To EBITDA (OPR) από τη Λιανική του Ομίλου ανήλθε σε €16,0εκ. το Α’ εξάμηνο του 2024 από €11.3 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2023 με το περιθώριο EBITDA (OPR)* βελτιωμένο κατά 180 μονάδες βάσης, και το ΕΒΙΤ από την Λιανική του Ομίλου αυξήθηκε κατά 114% σε €8,4 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2024 από €3,9 εκ. το Α’ εξάμηνο του 2023 με το περιθώριο ΕΒΙΤ εξίσου βελτιωμένο κατά 180 μονάδες βάσης σε 3,4% από 1,6%.

Οι σημαντικές αποδόσεις της Trade Estates συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Ομίλου.

Κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2024 τα Συνολικά Έσοδα της Trade Estates αυξήθηκαν κατά 71,0%, φτάνοντας τα €20,2 εκ., λόγω υψηλότερης επισκεψιμότητας στα εμπορικά πάρκα της εταιρείας, και τα Κεφάλαια από Λειτουργικές Δραστηριότητες (Funds from Operations) αυξήθηκαν κατά 60,1% στα €7,3 εκ. από €4,5 εκ το Α’ εξάμηνο του 2023. Μετά την από-ενοποίηση, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων υψηλής απόδοσης και υψηλής ποιότητας της Trade Estates θα προσφέρει στον Όμιλο, μια συνεχή ροή μερισμάτων και περαιτέρω ενίσχυση στην κερδοφορία του μέσω της μη-ελέγχουσας συμμετοχής του Ομίλου στην Trade Estates.

Η Διοίκηση είναι επικεντρωμένη στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της για το Έτος 2024.

– Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο ως προς το σχέδιο βελτιστοποίησης και επέκτασης του δικτύου καταστημάτων ΙΚΕΑ. Το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Πάτρα θα ανοίξει στις 30 Οκτωβρίου 2024, ενώ το κατάστημα ΙΚΕΑ στο Ηράκλειο θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Το κατάστημα στο Ελληνικό θα είναι έτοιμο εντός του 2027 σύμφωνα με το σχέδιο. Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει τη βελτιστοποίηση του υφιστάμενου δικτύου του. Το κατάστημα στον κόμβο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Athens International Airport) έχει πλέον βελτιστοποιηθεί, οι νέοι υφιστάμενοι μισθωτές οδηγούν ήδη σε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ενώ ο τελευταίος μισθωτής, το Πλαίσιο, που αναμένεται να ανοίξει το κατάστημά του μέχρι το τέλος του έτους, θα προσφέρει επιπλέον επισκέπτες. Επιπλέον, σχεδιάζεται περαιτέρω επέκταση μέσω νέων καταστημάτων ΙΚΕΑ (ΙΚΕΑ shops) σε μικρότερες πόλεις με στόχο την αύξηση του αποτυπώματος μας εκτός των μεγάλων πόλεων.

-Η Intersport συνεχίζει την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της με επίκεντρο τις χώρες του εξωτερικού. Μέχρι στιγμής έχουν προστεθεί 5 νέα καταστήματα (2 στην Ελλάδα, 2 στη Ρουμανία και 1 στη Βουλγαρία), ενώ συνεχίζουμε το πλάνο επέκτασης για το υπόλοιπο του έτους σύμφωνα με τους στρατηγικούς μας στόχους.

-Συνεχίζουμε την επέκτασή μας στον τομέα της υγείας και της ευεξίας με 4 νέα καταστήματα Holland & Barrett κατά την διαρκεια του Α’ εξαμήνου του ’24, ενώ εξετάζουμε νέες συνεργασίες.

-Το έργο για την κατασκευή του νέου Διεθνούς Κέντρου Διανομής της Interlkea προχωράει σύμφωνα με το πλάνο, με την Trade Logistics να προετοιμάζεται για τη λειτουργική διαχείριση του νέου αυτού DC εντός του 2025.

-Επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να μειώσουμε το ποσοστό του Ομίλου στην Trade Estates κάτω του 50% μέχρι το τέλος του 2024. Ως εκ τούτου, ο Όμιλος Fourlis θα προχωρήσει σε αποενοποίηση της Trade Estates από τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, μια κίνηση που θα του επιτρέψει να απομοχλεύσει τον Ισολογισμό του και να αυξήσει τις θετικές ταμειακές ροές του, τόσο άμεσα μέσω των εσόδων πώλησης του ποσοστού του, όσο και διαχρονικά λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης της Trade Estates.

-Σύμφωνα με την στρατηγική μας να αξιοποιήσουμε την κατηγορία lifestyle & fashion της αγοράς αθλητικών ειδών, την 28η Αυγούστου 2024, συνάψαμε συμφωνίες αδειοδότησης (licensing agreements) με την Foot Locker για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου καταστημάτων και του ηλεκτρονικού εμπορίου της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (συγκεκριμένα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο) καθώς και συμφωνιών εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Foot Locker στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Αυτή η συνεργασία αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Όμιλο Fourlis, καθώς ενισχύει τη θέση του ως κορυφαίο παίκτη στη λιανική αγορά αθλητικών ειδών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αξιοποιώντας την καθιερωμένη παρουσία μας στην αγορά, την εκτεταμένη υποδομή και την γνώση των τοπικών αγορών, ο Όμιλος θα επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της ΕΜΕΑ.

Ο Δημήτρης Βαλαχής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FourlisΦΡΛΚ +0,51%, σχολίασε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις μας κατά το Α’ εξάμηνο του 2024. Ενισχύσαμε τη θέση μας στην αγορά και πετύχαμε σημαντική βελτίωση κερδοφορίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Επενδύουμε στη μελλοντική μας ανάπτυξη και επέκταση, έχοντας σημειώσει πρόοδο σε όλους τους βασικούς μας τομείς, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων IKEA, Intersport και Holland & Barrett. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τη νέα μας συνεργασία με την Foot Locker, η οποία ανοίγει πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην αγορά αθλητικών παπουτσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τις προβλέψεις μας για το έτος 2024 και σίγουροι ότι θα αξιοποιήσουμε τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης».

Διαβάστε ακόμη: