Η Boeing προσφέρει στο προσωπικό της αύξηση μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια απεργία που θα μπορούσε ενδεχομένως να κλείσει τις γραμμές παραγωγής από την Παρασκευή.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων που εκπροσωπούν περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους προέτρεψαν τους υπαλλήλους να υποστηρίξουν την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την ως την καλύτερη σύμβαση που έχουν διαπραγματευτεί ποτέ.

Εάν εγκριθεί, η συμφωνία θα αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Κέλι Όρτμπεργκ, ο οποίος αντιμετωπίζει πιέσεις για να διορθώσει τα προβλήματα ποιότητας και φήμης της εταιρείας, όπως μεταδίδει το BBC.

Στο +4,1% η μετοχή

Η είδηση της προσφοράς οδήγησε σε άνοδο της μετοχής της Boeing, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν καθώς η προβληματική αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών φαίνεται να αποφεύγει μια δυνητικά καταστροφική απεργία στα εργοστάσιά της στην περιοχή του Σιάτλ. Συγκεκριμένα, οι μετοχές της Boeing ενισχύθηκαν έως και 4,1% σήμερα στη Νέα Υόρκη. Μέχρι την Παρασκευή, η μετοχή είχε χάσει το 40% της αξίας της φέτος, λόγω και της έκρηξης ενός πάνελ τον Ιανουάριο σε ένα 737 Max

Οι εργαζόμενοι της Boeing στην περιοχή του Σιάτλ και του Πόρτλαντ θα ψηφίσουν για τη συμφωνία την Πέμπτη. Εάν η συμφωνία απορριφθεί, ωστόσο, θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του συνδικάτου σε μια δεύτερη ψηφοφορία για να προχωρήσει η απεργία. Σσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους εργαζόμενους της Boeing, η διευθύνουσα σύμβουλος του αεροδιαστημικού γίγαντα, Stephanie Pope, χαρακτήρισε την πρόταση ως «ιστορική προσφορά».

Εάν επικυρωθεί από τα μέλη του συνδικάτου International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM), θα είναι η πρώτη πλήρης εργασιακή συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και των συνδικάτων εδώ και 16 χρόνια.

Η ισχύουσα σύμβαση μεταξύ της Boeing και των συνδικάτων επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το 2008 έπειτα από απεργία οκτώ εβδομάδων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να την παρατείνουν το 2014 και τώρα πρόκειται να λήξει στα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Παρόλο που η προκαταρκτική συμφωνία δεν ανταποκρίθηκε στον αρχικό στόχο του συνδικάτου για αύξηση μισθών κατά 40%, οι διαπραγματευτές την εξήραν και συνέστησαν στα μέλη να την αποδεχθούν.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

«Μπορούμε ειλικρινά να πούμε ότι αυτή η πρόταση είναι η καλύτερη σύμβαση που έχουμε διαπραγματευτεί στην ιστορία μας», ανέφερε το IAM σε ανακοίνωσή του. Εκτός από την αύξηση του μισθού, η συμφωνία προσφέρει στους εργαζόμενους βελτιωμένες παροχές υγειονομικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης, καθώς και 12 εβδομάδες γονικής άδειας μετ’ αποδοχών.

Περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση της Boeing να κατασκευάσει το επόμενο εμπορικό αεροπλάνο της στην περιοχή του Σιάτλ, εάν το έργο ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Δεν είναι σαφές πότε η εταιρεία θα ανακοινώσει το επόμενο αεροσκάφος της.

Η συμφωνία δίνει επίσης στα μέλη του συνδικάτου μεγαλύτερο λόγο σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας.

«Οικονομικά, η εταιρεία βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω πολλών λαθών τα οποία προκάλεσε η ίδια. Τα μέλη του IAM είναι εκείνα που θα επαναφέρουν την εταιρεία σε τροχιά», δήλωσαν οι διαπραγματευτές του συνδικάτου, αναφερόμενοι στις κρίσεις που αντιμετώπισε η Boeing τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Όρτμπεργκ, βετεράνος της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και μηχανικός, ανέλαβε νέος διευθύνων σύμβουλος της Boeing τον περασμένο μήνα.

Ο διορισμός του ήρθε καθώς η εταιρεία ανέφερε μεγάλες οικονομικές απώλειες και συνέχισε να αγωνίζεται να αποκαταστήσει τη φήμη της μετά τα πρόσφατα περιστατικά κατά τη διάρκεια της πτήσης και δύο θανατηφόρα ατυχήματα πριν από πέντε χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: