Σε ένα «σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία συνεχίζει τις διασταυρώσεις των στοιχείων που στέλνουν οι πλατφόρμες διαμοιρασμού.

Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο του ειδικού λογισμικού, που έχουν στη διάθεσή τους, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ συγκεντρώνουν τα στοιχεία από τις πλατφόρμες, με τις οποίες συνεργάζονται ξενοδοχεία και καταλύματα τα συγκρίνουν με τα βιβλία πελατών των επιχειρήσεων, καθώς και με τα εμβάσματα τραπεζικών λογαριασμών με τα ευρήματα να είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Πρόσφατα οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ έπιασαν ξενοδοχειακή μονάδα στα Μετέωρα που δεν είχε δηλώσει έσοδα €1,3 εκατ.

Αμέσως, έγινε ο καταλογισμός και αποδόθηκαν κύριοι φόροι άνω των €300.000.

Λίγες ημέρες πριν στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών πιάστηκε εταιρία που διαχειρίζεται πολυτελή ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση.

Μέσω των διασταυρώσεων εντοπίσθηκε εταιρία στη Μύκονο με φοροδιαφυγή που άγγιζε το €1 εκατ.

Η εταιρεία είχε μέσω σχετικής πλατφόρμας προς ενοικίαση σχεδόν 200 υπερπολυτελείς βίλες χωρίς παραστατικά και χωρίς να δηλώνονται στην εφορία.

Μάλιστα, προσφέρονταν και επιπλέον υπηρεσίες όπως διοργάνωση πάρτι, ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών καθώς και μίσθωση «υπηρετικού προσωπικού».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή ξεπερνούσε τα €5.000 ανά ακίνητο.

Τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην εταιρία έφθασαν το €1 εκατ.

Κόλπα για απόκρυψη τζίρου αλλά και κερδών ώστε να πληρώσουν λιγότερους φόρους ανακάλυψαν οι ελεγκτές σε γνωστό bar restaurant της Γλυφάδας.

Το κόλπο αφορούσε σε «ακύρωση αποδείξεων», δηλαδή αφού εκδιδόταν μια απόδειξη και εισέπρατταν κανονικά το ποσό από τον πελάτη, ύστερα την ακύρωναν στο σύστημά τους, όμως είχαν εισπράξει τα χρήματα κανονικά.

Για την εν λόγω επιχείρηση η ΑΑΔΕ κατέγραψε την μη έκδοση 106 φορολογικών στοιχείων αξίας €600.000 πλέον ΦΠΑ €78.000.

Οι ακυρώσεις, μάλιστα, ήταν τόσο πολλές που ο έλεγχος καταλόγισε το 2020 μόνο σε μια περίπτωση μη έκδοση αποδείξεων αξίας €72.000 πλέον ΦΠΑ €9.360.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έχουν ξεπεράσει τις €40.000 ενώ ο έλεγχος για την εν λόγω επιχείρηση συνεχίζεται.

Διασύνδεση ταμειακών με POS

Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2023 αναμένεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα POS, κάτι που αναμένεται να περιορίσει την φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα να διευρύνει την φορολογική βάση.

Όπως προβλέπεται για τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν κύκλο εργασιών έως και 100.000 ευρώ, ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της αναβάθμισης ορίζεται η 30ή Ιουνίου του 2023, ενώ για τις επιχειρήσεις εκείνες που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ορίζεται η 31η Ιουλίου του 2023.

Βασικός στόχος και επιδίωξη παραμένει το 2023 να είναι χρονιά σταθμός για τα ελληνικά φορολογικά δεδομένα, όπου όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εν Ελλάδι με τους πλέον εξελιγμένους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.).

Διαβάστε περισσότερα