Το 2024 θα είναι για την Formula 1 ένα πρώιμο τέλος εποχής, γιατί κανονικά οι κοσμογονικές αλλαγές στο πρωτάθλημα θα συμβούν το 2026, όμως η μετακίνηση του Lewis Hamilton από την Mercedes στην Ferrari, θα μετατρέψει αυτομάτως το 2025 σε μια ιστορική σεζόν.

Πριν φτάσουμε εκεί όμως έχουμε το 2024, το οποίο ουσιαστικά ξεκινά στις 21 Φεβρουαρίου με τις επίσημες δοκιμές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ιδού τα βασικά γύρω από αυτές, που θα σε βοηθήσουν να τις παρακολουθήσεις καλύτερα και κυρίως με τα πιο ασφαλή συμπεράσματα.

F1 2023 δοκιμές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος

Πότε;

Οι δοκιμές διεξάγονται την εβδομάδα πριν από εκείνη της φετινής πρεμιέρας. Ξεκινούν στις 21 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται στις 23 καθώς θα είναι ένα τριήμερο γεμάτο από αγωνιστική δράση, διάφορες δοκιμές και πιθανώς ακόμη και περίεργες επιλογές.

F1 2023 δοκιμές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος

Που;

Στο Μπαχρέιν. Στην πίστα από όπου θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα το τριήμερο 29 Φεβρουαρίου με 2 Μαρτίου, διοργανώνονται και οι δοκιμές. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που οι δοκιμές πραγματοποιούνται στο Μπαχρέιν και η επιλογή αυτή επιτρέπει στις ομάδες της F1 να ολοκληρώσουν διάφορα σενάρια σε αντιπροσωπευτικές συνθήκες ζέστης, ξηρότητας και ηλιοφάνειας.

F1 2023 δοκιμές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος

Κρατά επίσης χαμηλά τα έξοδα ταξιδιού και παραμένει σύμφωνη με τη δέσμευση της F1 να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, καθώς οι ομάδες δεν χρειάζεται πλέον να πετούν από τις δοκιμές πριν από την έναρξη της σεζόν μέχρι το εναρκτήριο γκραν πρι.

Τι γίνεται στις δοκιμές;

Οι δοκιμές πριν από την έναρξη  σεζόν της F1 δίνουν στις ομάδες την πρώτη ευκαιρία να τρέξουν διαφορετικές ρυθμίσεις του αυτοκινήτου, διαφορετικά εξαρτήματα και εναλλακτικούς προγραμματισμούς για την προετοιμασία της πρεμιέρας αλλά και κάθε αγώνα ξεχωριστά.

F1 2023 δοκιμές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος

Πρόκειται λιγότερο για την ταχύτητα και περισσότερο για την απόκτηση γνώσεων και  δεδομένων σχετικά με το νέο μονοθέσιο, συμπληρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους γύρους.

Το σπουδαιότερο μάλλον είναι πως οι ομάδες στις δοκιμές είναι ελεύθερες να τρέξουν οποιοδήποτε set-up επιθυμούν και να επιβεβαιώσουν πως το μονοθέσιό τους λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και ταιριάζει στα δεδομένα κάθε πίστας, όπως τα διαθέτουν από την προηγούμενη χρονιά.

F1 2023 δοκιμές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος

Έχει πρόγραμμα;

Φυσικά και έχει πρόγραμμα γιατί δεν είναι όλα ελεύθερα στις ελεύθερες δοκιμές. Δεν μπορείς να μπαίνεις όποτε θέλεις δηλαδή στην πίστα. Υπάρχουν έξι διαφορετικά sessions στις τρείς ημέρες δοκιμών. Τρία πρωινά από τις (ώρες Ελλάδας) 09:00 μέχρι τις 13:00 και τρία απογευματινά από τις 14:00 έως τις 18:00.

F1 2023 δοκιμές πριν την έναρξη του πρωταθλήματος

Ποιοί οδηγούν;

Όλοι! Συνήθως ο ένας οδηγός αναλαμβάνει το πρωινό σκέλος και αντικαθίσταται από τον δεύτερο το απόγευμα και την επόμενη μέρα μπορεί να γίνει το αντίστροφο. Υπάρχουν και  περιπτώσεις που κάποιοι λόγω άλλων υποχρεώσεων, ολοκληρώνουν τα προγράμματά τους τις δύο ημέρες οδηγώντας μια πλήρη ημέρα και στην συνέχεια αναλαμβάνει ο άλλος οδηγός.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό από τις ομάδες πως θα γίνουν φέτος οι καταμερισμοί μεταξύ των οδηγών. Γνωρίζουμε όμως το πρόγραμμα των πρωταθλητών της Red Bull, το οποίο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον Max Verstappen την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα και στον Sergio Perez την Παρασκευή. Οι δύο οδηγοί θα μοιραστούν την Πέμπτη με τον Μεξικανό να οδηγεί το πρωί.

F1 Official Test Bahrain Day 1

Γνωστό είναι επίσης το πρόγραμμα της Alpine που θα έχει τον Esteban Ocon το πρωί της πρώτης ημέρας και τον Pierre Gasly το απόγευμα. Την δεύτερη ημέρα τα ωράρια θα αντιστραφούν για τους δύο Γάλλους και την τρίτη ο Ocon θα επιστρέψει το πρωί και ο Gasly το απόγευμα.

F1 Testing Bahrain Day 3

Αντιστοίχως και η Haas έχει κάνει γνωστό το πρόγραμμά της που έχει την ίδια διάταξη. Την πρώτη ημέρα θα ξεκινήσει το πρωί ο Kevin Magnussen και θα τον διαδεχθεί ο Νico Hulkenberg, ο οποίος την Πέμπτη θα οδηγήσει το πρωί και την Παρασκευή θα είναι ξανά στο μονοθέσιο στο απογευματινό σκέλος.

Διαβάστε ακόμη: