Ακτιβιστές του περιβάλλοντος της ομάδας Ultima Generazione («Τελευταία Γενιά») απασχόλησαν ξανά τις αρχές και τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, αυτή τη φορά πετώντας μπογιά σε εξωτερικό τοίχο του Παλάτσο Βέκιο, στη Φλωρεντία.

Αρκετοί τουρίστες –που ήταν αυτόπτες μάρτυρες– αποδοκίμασαν τους ακτιβιστές. Στο σημείο βρισκόταν και ο Δήμαρχος της πόλης, Ντάριο Ναρντέλα, που φέρεται να φώναξε σε έναν ακτιβιστή, ζητώντας εξηγήσεις και επιχειρώντας να τον σταματήσει. Κοιτάζοντας τους λερωμένους τοίχους του φρουρίου, ο Δήμαρχος γονάτισε, κρατώντας τα χέρια πάνω από το κεφάλι του, σε ένδειξη αγανάκτησης.  Οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν, οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν αμέσως και σε αυτές, συμμετείχε προσωπικά και ο Ναρντέλα.

Η οργάνωση υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα μπογιά που διαλύεται εύκολα, με τη χρήση νερού. Οι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για περικοπές που, κατά εκείνους, στέρησαν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από δράσεις για τη «θωράκιση» της χώρας απέναντι σε «κύματα» ξηρασίας και άλλες επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το «Παλαιό Παλάτι» είναι σήμερα το δημαρχείο της Φλωρεντίας. Το –ρωμαϊκού ρυθμού– παλάτι – φρούριο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον εντυπωσιακά οικοδομήματα της Τοσκάνης· έχει θέα της πλατείας της Σινιορίας, με το αντίγραφο του αγάλματος «Δαβίδ» του Μικελάντζελο και μίας σειράς άλλων αγαλμάτων στην παραπλήσια Loggia dei Lanzi.

«Οι δράστες θα πληρώσουν για την αποκατάσταση»

Πριν από μερικές ώρες, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του, στον Ντάριο Ναρντέλα και ολόκληρη την πόλη της Φλωρεντίας.

«Η βεβήλωση του Παλάτσο Βέκιο αποτελεί ακόμη μία απερίσκεπτη ενέργεια, έναν απροκάλυπτο βανδαλισμό, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Δεν πρόκειται για επιδεικτικές χειρονομίες χωρίς ζημιές, διότι εκτός από το σημαντικό κόστος καθαρισμού που βαρύνει την κοινότητα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνέπειες για εικόνα της Ιταλίας, η οποία συνδέεται στενά με την εθνική πολιτιστική κληρονομιά· εργαζόμαστε για την ενίσχυση του συστήματος κυρώσεων και κυρίως, τους κανόνες που υποχρεώνουν τους υπεύθυνους να πληρώνουν το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης των χώρων», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ακτιβιστές πετούν αντικείμενα και υλικά σε έργα τέχνης στην Ιταλία. Την 4η Νοεμβρίου 2022, είχαν ρίξει μία σούπα λαχανικών σε πίνακα του Βαν Γκογκ στη Ρώμη, ενώ, δύο εβδομάδες αργότερα, έριξαν οκτώ κιλά αλεύρι σε αυτοκίνητο του Άντι Γουόρχολ, που εκτίθεται στο Μιλάνο.

Διαβάστε ακόμη: