Νέους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα «γεννά» η εκτίναξη του πληθωρισμού, την ώρα που η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιτρέπει την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, αντιμετωπίζοντας τη σχετική  κόπωση και ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση και την ανάκαμψη του τουρισμού, σημειώνει η Fitch Solutions.

Η βασική εκτίμηση του οίκου θέλει την πανδημία να κινείται προς μια ενδημική φάση τα επόμενα τρίμηνα, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοικτή σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια.

«Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία μετριάζονται, οι αυξημένες τιμές δημιουργούν νέους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής», σημειώνει η Fitch Solutions. Η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 13%, επίπεδα που είναι μεν αυξημένα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αποτελούν ωστόσο τα χαμηλότερα  από τον Αύγουστο του 2010 για την Ελλάδα, εξηγούν οι αναλυτές. Όμως, η μείωση της ανεργίας συμπίπτει χρονικά με την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως, λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, που πιέζουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

fitch-kindynos-koinonikis-anatarachis-stin-ellada-logo-plithorismoy0

Με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στα υψηλά 25 ετών, η Fitch εκτιμά ότι οι αυξημένες τιμές θα παραμείνουν μια εστία κοινωνικών αναταραχών, παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Πάντως, εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι σχετικές διαμαρτυρίες δεν θα αποτρέψουν την κυβέρνηση από το να εφαρμόσει την ατζέντα της.

Η Fitch Solutions πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει σε ισχυρή θέση έως τις επόμενες εκλογές, τον Αύγουστο του 2023, αν και η οικονομική αβεβαιότητα θα επιβαρύνει κάπως το momentum των μεταρρυθμίσεων.  Η δημοσιονομική προσαρμογή θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις, λόγω των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών, προσθέτει.

fitch-kindynos-koinonikis-anatarachis-stin-ellada-logo-plithorismoy1

Παρά την σχετική εξασθένηση της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα διατηρεί προβάδισμα 11 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι». «Πιστεύουμε ότι η σχετική δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας και ο έλεγχος του νομοθετικού σώματος θα βοηθήσει να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα προς την Ελλάδα καθώς εντείνεται το risk off κλίμα παγκοσμίως, με την κυβέρνηση να διατηρεί τη μεταρρυθμιστική στάση της εν όψει των εκλογών του 2023», σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Παρά τη σχετική ηρεμία των τελευταίων μηνών, η Fitch εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι πιθανότητες κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν έναν κίνδυνο για το επενδυτικό κλίμα έναντι της Ελλάδας.

Παρότι η Ελλάδα έχει μικρότερη άμεση έκθεση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας σε σχέση με άλλες χώρες, εντούτοις, τα θέματα με την Τουρκία παραμένουν άλυτα, τονίζεται.

Κατόπιν της έναρξης των διμερών συνομιλιών με την Τουρκία, ο οίκος δεν βλέπει ιδιαίτερη πρόοδο και σημειώνει ότι ο τόνος της ρητορικής και από τις δύο πλευρές συχνά αλλάζει. «Διαπιστώνουμε κάποια περιθώρια βελτίωσης για τις σχέσεις, με δεδομένη την απουσία εντάσεων τελευταία και με δεδομένο ότι η οικονομική σταθερότητα ευνοεί και τις δύο κυβερνήσεις εν όψει των εκλογών του 2023», σημειώνουν οι αναλυτές. Όμως, δεν αποκλείουν αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.