Την τάση της εποχής που θέλει τους φωτογράφους να εκδίδουν τα δικά τους λευκώματα ακολουθεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός που πραγματοποιείται απόψε στη Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο First Pinakotheke Photo Book Fair.

Στη γκαλερί Πινακοθήκη στον πεζόδρομο της Καρύπη, από τις 5 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ, θα συναντηθούν φωτογράφοι και κοινό σε μια έκθεση φωτογραφικών λευκωμάτων στην οποία παρουσιάζονται πάνω από πενήντα τίτλοι βιβλίων.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοργανωτής της έκθεσης, φωτογράφος Στέφανος Τσακίρης, «ο επισκέπτης θα δει έργα καλλιτεχνικού περιεχομένου, προσωπικά project, διάφορα στυλ φωτογραφίας, έργα που εκφράζουν την καλλιτεχνική πορεία ενός φωτογράφου στη διάρκεια της ζωής του, ασπρόμαυρες φωτογραφίες και εικόνες που εμφανίζονται μέσα από ιδιαίτερες μεθοδολογικές φωτογραφικές προσεγγίσεις».

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν λευκώματα των Άρη Γεωργίου, Γιάννη Δήμου, Δημήτρη Γέρου, Νεκτάριου Μαρκογιάννη, Στράτου Καλαφάτη και πολλών ακόμη.

Στο ερώτημα, άλλωστε, γιατί επιλέχθηκαν τα φωτογραφικά λευκώματα για το συγκεκριμένο event, ο κ. Τσακίρης απαντάει:

«σαν φωτογράφος βλέπω το λεύκωμα ως ολοκληρωμένη έκφραση μιας δουλειάς, από τη στιγμή που υπάρχει μια σκέψη, ως την εκτέλεση και την παρουσίαση που καταλήγει είτε σε μια έκθεση είτε σε ένα φωτογραφικό βιβλίο.

Με τον τρόπο αυτό, οι φωτογραφίες δεν μένουν μόνο ψηφιακά στη μηχανή ή σε μια ιστοσελίδα. Καθώς, άλλωστε, έχω προλάβει την αναλογική φωτογραφία, έχω την αίσθηση ότι μια φωτογραφική εργασία ολοκληρώνεται στο χαρτί. Το βιβλίο είναι κάτι που μπορεί να μείνει περισσότερο στο χρόνο από μια φωτογραφική έκθεση και είναι πιο προσβάσιμο σε περισσότερο κόσμο σε βάθος χρόνου.

Αντίθετα, μια έκθεση είναι η performance του φωτογράφου, γι΄ αυτό έχω μια προτίμηση στα Photo Books».

Το First Pinakotheke Photo Book Fair θα διαρκέσει μόνο μία μέρα, ενώ σχεδιάζεται το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός να επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου, με την επόμενη διοργάνωση να προγραμματίζεται στις αρχές Δεκεμβρίου, πριν από τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε περισσότερα