Αυξάνονται οι φωνές στους κόλπους της Federal Reserve που εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Συγκεκριμένα τρία ακόμη μέλη του συμβουλίου υιοθέτησαν και σήμερα επιφυλακτική γραμμή με φόντο τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού και το Μάρτιο.

Παρά τη «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην πτώση του πληθωρισμού» ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, αλλά και αντιπρόεδρος της FOMC, ξεκαθάρισε πως το έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν έχει τελειώσει.

«Δεν υπάρχει σαφής ανάγκη να αναπροσαρμόσουμε τη νομισματική πολιτική στο άμεσο μέλλον» τόνισε σε ομιλία του ο Τζον Γουίλιαμς, αν και παραδέχτηκε ότι… κάποια στιγμή τα επιτόκια θα μειωθούν.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά και ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού δεν ενισχύουν την πεποίθηση του πως οι πιέσεις στις τιμές καταλαγιάζουν, κάτι που προφανώς θα αποτρέψει το συμβούλιο να αντιστρέψει την πολιτική της.

Αντιστοίχως αρνητική απέναντι την προοπτική μείωσης των επιτοκίων σύντομα εμφανίστηκε και η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, βασιζόμενη στην ισχυρή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας και την ανώμαλη πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

«Περιμένω πως θα είναι σωστό να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια αργότερα φέτος. Όμως τα πρόσφατα στοιχεία υπονοούν πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από όσο πίστευα για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την καθοδική τροχιά του πληθωρισμού πριν ξεκινήσουμε τη χαλάρωση της (νομισματικής) πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία της.

Μάλιστα, η κυρία Κόλινς επεσήμανε πως δεδομένου ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μπορεί να συνεχίσει να παρουσιάζει ανώμαλη πορεία, ενδεχομένως το συμβούλιο να προχωρήσει και σε λιγότερες μειώσεις από αυτές που είχε υπολογίσει. «Αυτό αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι εγγυημένη λιγότερη νομισματική χαλάρωση για φέτος από αυτή που θεωρούσαμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως η επίσημη τελευταία πρόβλεψη της Fed έκανε λόγο για τρεις περικοπές των επιτοκίων φέτος. Όμως, μετά τα νέα δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, ήδη τα προγνωστικά των traders έχουν αναπροσαρμοστεί. Πλέον η αγορά θεωρεί απίθανή την περικοπή των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου και βλέπει πτώση καλό… Σεπτέμβριο.

Αυτό μεταφράζεται σε συνολικά μία με δύο μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2024. Την πρόβλεψη αυτή έκαναν σήμερα και οι αναλυτές της Barclays και της Wells Fargo, προχωρώντας σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους, «κόβοντας» έτσι τις προβλεπόμενες μειώσεις από τρεις σε μία με δύο.

Διαβάστε ακόμη: