«Με τον “ιδρώτα” των μηχανικών και τις προσευχές του έθνους, το πλοίο μας θα είναι τυχερό και η γεώτρησή του θα είναι καρποφόρα», τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ, σε δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να έλθουν γρήγορα τα καλά νέα από τη Μεσόγειο, μετά τις θετικές εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Το γεωτρύπανο έβδομης γενιάς, που η τιμή του πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή έως τις 07 Οκτωβρίου και αν χρειασθεί, η παραμονή του θα παραταθεί.

Αυτό το νέο απόκτημα, αποτελεί το σύμβολο του νέου ενεργειακού οράματος της Τουρκίας και το πρώτο βήμα του «ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βγάζει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στις αρχές Αυγούστου στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Την 6η Ιουλίου, γνωστοποιήθηκε πως κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα αρχίσει γεωτρήσεις το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, διά στόματος του Τούρκου Υπουργού ΕνέργειαςΦατίχ Ντονμέζ.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας στη Γαλάζια Πατρίδα»

«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται πέντε με έξι εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλον ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος», είχε επισημάνει ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας, με γεωτρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα, στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα έτη. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το “Φατίχ”, μετά το “Γιαβούζ” και τέλος το “Κανουνί” εντάχθηκαν στον στόλο μας», ολοκλήρωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος των προετοιμασιών για να αναλάβει καθήκοντα και το τελευταίο μας πλοίο».

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι έβδομης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον Αμπντουλχαμίντ Χαν, έναν αιμοσταγή σουλτάνο, στον οποίον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βλέπει» συμβολισμούς, ενώ η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει ως «Πάπα του Ισλάμ».