Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε… εντολή να βγει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιθεώρησε το νέο πλοίο στο λιμάνι της Μερσίνας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών βαφής του στα χρώματα της τουρκικής σημαίας και τη χάραξη στην πρύμνη του ονόματος που του έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν «θα κατευθυνθεί στο σημείο εργασίας του στις αρχές Αυγούστου», με την Άγκυρα να ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στα ύψη, προαναγγέλλοντας πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας στη Γαλάζια Πατρίδα»

«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας με γεωτρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα, στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα χρόνια. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το “Φατίχ”, μετά το “Γιαβούζ” και τέλος το “Κανουνί” εντάχθηκαν στον στόλο μας», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος των προετοιμασιών για να αναλάβει καθήκοντα και το τελευταίο μας πλοίο».

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ για το νέο γεωτρύπανο του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν προαναγγείλει τουρκικά ΜΜΕ, η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του νέου τουρκικού γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στη Γαλάζια Πατρίδα και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδιδε το τουρκικό κανάλι A Haber στα τέλη Ιουνίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Hurriyet, το νέο γεωτρύπανο προκαλεί φόβο στους Ελληνοκυπρίους για την πιθανότητα να κάνει έρευνες.