Χθες (30/07), αναχώρησε από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το οποίο παραμένει νοτιοδυτικά, στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Μία από τις κινήσεις που εξετάζει η Άγκυρα, είναι η πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο και κυπριακά Μέσα ενημέρωσης. Η δεύτερη πιθανότητα είναι να σταλεί περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι έβδομης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον Αμπντουλχαμίτ Χαν, έναν αιμοσταγή σουλτάνο, στον οποίον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βλέπει» συμβολισμούς, ενώ η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει ως «Πάπα του Ισλάμ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν βγάζει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στις αρχές Αυγούστου στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Την 6η Ιουλίου γνωστοποιήθηκε πως κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα αρχίσει γεωτρήσεις το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, διά στόματος του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας στη Γαλάζια Πατρίδα»

«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται πέντε με έξι εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλον ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Μεσόγειος», είχε επισημάνει ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας, με γεωτρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα, στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα έτη. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το “Φατίχ”, μετά το “Γιαβούζ” και τέλος το “Κανουνί” εντάχθηκαν στον στόλο μας», ολοκλήρωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος των προετοιμασιών για να αναλάβει καθήκοντα και το τελευταίο μας πλοίο».