Ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι τους επόμενους δύο μήνες το νέο γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία πρόκειται να βγει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία είναι προφανές ότι επιδιώκει να στήσει σκηνικό έντασης, όπως το καλοκαίρι του 2020, όταν το Ορούτς Ρέις επιχείρησε να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου παραβιάζοντας και πάλι την ελληνική δικαιοδοσία στη θαλάσσια περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ανακοίνωσε πως σε δύο μήνες το νέο πλοίο – γεωτρύπανο θα είναι έτοιμο από κάθε πλευρά για να ξεκινήσει τις έρευνες. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το όνομα του νέου πλωτού γεωτρύπανου που θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο, επικρατέστερο θεωρείται το «Αλπαρσλάν». Ο Αλπαρσλάν ήταν Σουλτάνος της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων (1063 – 1072).

Πρόκειται για το τέταρτο πλοίο – γεωτρύπανο που απέκτησε η Τουρκία, το οποίο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας, μετά το Φατίχ, το Κανουνί και το Γιαβούζ.

Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου αναφέρουν πως το νέο ερευνητικό πλοίο θα αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αναγκαίες προετοιμασίες που θα διαρκέσουν δύο μήνες.

Το πλοίο, που αποκτήθηκε από την Νότια Κορέα, είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία έβδομης γενιάς. Έχει μήκος 238 μ., πλάτος 42. και ύψος πύργου 104 μ. Το πλήρωμα του θα αγγίζει 200 άτομα, ενώ η δυνατότητα γεώτρησης μπορεί να φτάσει σε βάθος 12.200 μ.

«Μετά από μια περίοδο προετοιμασίας δύο μηνών στο λιμάνι Τασουτσού, το πλοίο μας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση. Με τις προσευχές του έθνους μας και τον ιδρώτα των εργαζομένων μας, θα αγκυροβολήσουμε για νέα καλά νέα» σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.