Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία συναλλαγή σε δικό της χώρο δικαιοδοσίας, δίχως τη συμμετοχή της».

«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο (09/08) θα αποστείλουμε το 4ο γεωτρύπανό μας, που ονομάζεται “Αμπντουλχαμίντ Χαν”, από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης», υπογράμμισε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «έως σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να πραγματοποιηθούν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν πρόκειται να το κάνουμε στο μέλλον».

«Πυρά» Ταγίπ Ερντογάν κατά Γερμανίας και Γαλλίας: «Αποτελούν εργαλεία της ελληνικής προπαγάνδας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε για την Ευρώπη και τη στάση των Γερμανίας και Γαλλίας προς την Τουρκία, κατά την επιστροφή στο αεροπλάνο μετά την επίσκεψη στο Σότσι.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία βαθιά ενεργειακή κρίση. Από την άλλη, βλέπουμε ότι οι δύο χώρες στοχοποιούν την Τουρκίαυιοθετώντας και υπερασπιζόμενες τις άδικες διεκδικήσεις της Ελλάδας», τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις σε αυτές τις μεροληπτικές δηλώσεις. Δυστυχώς, η  Γερμανία και η Γαλλία είναι επίσης εργαλεία ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας.

Είναι απαράδεκτο να επικρίνουν τη χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις, ενώ συγχωρούν τα βήματα της Ελλάδας που αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο. Η θέση της Τουρκίας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης, είναι προφανής.

Για άλλη μία φορά, επιδείξαμε αυτόν τον ρόλο ως πρωτοπόροι στη λύση της παγκόσμιας κρίσης των σιτηρών. Το πλοίο ξηρού φορτίου “Razoni” που περνούσε από την Κωνσταντινούπολη, ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο. Πίσω του, υπάρχουν περίπου είκοσι πλοία, παρατεταγμένα και έτοιμα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει, επίσης, ότι την ημέρα που θα μεταβεί στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για να παραστεί στον απόπλου τoυ γεωτρητικού πλοίου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» και θα αποκαλύψει τη διαδρομή του (σήμερα, 08/08), θα μεταβεί στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακκουγιού, ώστε να εξετάσει την κατάσταση και να ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΡωσίαςΒλαντιμίρ Πούτιν.