Οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες γρήγορης εστίασης (fast food) στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών θα κερδίζουν τουλάχιστον 20 δολάρια την ώρα από τον Απρίλιο, σύμφωνα με ένα νέο νομοσχέδιο που υπεγράφη σε νόμο την Πέμπτη από τον κυβερνήτη Gavin Newsom.

«Το μέλλον ξεκινάει πρώτα από εδώ», είπε ο Newsom σε μια εκδήλωση στο Λος Άντζελες, με αξιωματούχους των εργαζομένων και εργαζόμενους των Fast Food να βρίσκονται στο πλευρό του. Το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες γρήγορης εστίασης συμφώνησαν να αφαιρέσουν ένα ψήφισμα του 2024 με το οποίο ζητούσαν να καταργηθεί ένας νόμος που αποσκοπούσε στη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους.

Τα εργατικά συνδικάτα, εν τω μεταξύ, σταμάτησαν να θεωρούν τις εταιρείες του κλάδου υπεύθυνες για παραβιάσεις που διέπραξαν οι franchisees τους.

Ο μέσος εργαζόμενος στον κλάδο γρήγορης εστίασης στις ΗΠΑ κέρδιζε 13,43 δολάρια την ώρα το 2022, ενώ εκείνοι στην Καλιφόρνια κέρδιζαν κατά μέσο όρο 16,60 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας. Η νέα ελάχιστη αμοιβή ισοδυναμεί με ετήσιο μισθό 41.600 $.

Υπάρχουν περισσότεροι από 550.000 εργαζόμενοι στο κλάδο σε 30.000 τοποθεσίες σε όλη την πολιτεία, είπε ο Newsom. Η πλειοψηφία απ αυτούς είναι οικογενειάρχες που στηρίζονται στον βασικό αυτό μισθό για την οικογένειά τους, ενώ το 80% είναι μειονότητες και τα 2/3 είναι γυναίκες. «Δεν ασχολούμαστε μόνο με την ανάπτυξη», είπε. «Αυτό το κράτος αφορά στην ένταξη».

Ο συνολικός κατώτατος μισθός στην Καλιφόρνια είναι 15,50 $ την ώρα, μεταξύ των υψηλότερων από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ. Ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός, ο οποίος έχει παραμείνει αμετάβλητος από το 2009, είναι 7,25 δολάρια την ώρα ή 15.080 δολάρια το χρόνο για έναν εργαζόμενο που εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: