Μετά την αποχώρηση του Γιοστ Καπίτο τον Δεκέμβριο από τη θέση του επικεφαλής της ομάδας Φόρμουλα 1 της Γουίλιαμς, η θέση έμεινε κενή. Όχι πλέον, όμως, αφού η βρετανική ομάδα ανακοίνωσε ότι ο Τζέιμς Βόουλς θα αποτελέσει τον νέο επικεφαλής.

Ο Βόουλς είναι ένα πολύ γνωστό όνομα στο χώρο της F1, καθώς αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας της Μερσέντες, που κυριάρχησε στο σπορ στην υβριδική εποχή του. Ο Βόουλς ήταν ο Διευθυντής στρατηγικής της γερμανικής ομάδας τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και είχε στενή συνεργασία με τον Τότο Βολφ. Πριν από τη Μερσέντες, o 43άχρονος Βρετανός εργάσθηκε στις Honda Racing, Brawn GP και British American Racing, σε μία καριέρα 21 ετών στη F1.

Ο νέος επικεφαλής της Γουίλιαμς θα αναλάβει καθήκοντα την 20ή Φεβρουαρίου, μερικές μονάχα ημέρες πριν από τις πρώτες χειμερινές δοκιμές, οι οποίες εφέτος θα γίνουν στο Μπαχρέιν. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πάρει gardening leave” έξι μηνών, όπως συνηθίζεται όταν ένα υψηλό στέλεχος μεταπηδά από μία ομάδα σε άλλη. Ανάμεσα σε Γουίλιαμς και Μερσέντες, ωστόσο, υπάρχει συνεχής τεχνική συνεργασία, καθώς η πρώτη προμηθεύεται τις μονάδες ισχύος και άλλα εξαρτήματα από τη δεύτερη.

Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του Βόουλς που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα ηνία ομάδας F1 και στις τοποθετήσεις του, τόνισε πόσο μεγάλη τιμή θεωρεί αυτό το γεγονός.

«Ανυπομονώ να αρχίσω με τη Γουίλιαμς, είναι τιμή να συμμετέχω σε μία ομάδα με τόσο πλούσια κληρονομιά. Η ομάδα είναι ένα σύμβολο του σπορ μας, το οποίο σέβομαι πολύ και ανυπομονώ πολύ για την πρόκληση. Η Μερσέντες με στήριξε πάρα πολύ στο ταξίδι μου και χωρίζουμε με εξαιρετικούς όρους μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια δουλειάς στο Μπράκλεϊ.

Είμαι ευγνώμων για όλα όσα μού προσέφεραν ο Τότο (Βολφ) και η ομάδα και ήταν μία τόσο ξεχωριστή εμπειρία να ταξιδέψουμε μαζί στην αποτυχία και στην επιτυχία. Η Γουίλιαμς δείχνει πίστη και εμπιστοσύνη σε εμένα και θα κάνω το ίδιο, ως αντάλλαγμα. Η Γουίλιαμς έχει τεράστιες δυνατότητες και το κοινό μας ταξίδι ξεκινά, σε λίγες εβδομάδες».

Ο Μάθιου Σάβατζ, Πρόεδρος της Dorilton (ιδιοκτήτρια εταιρεία της Γουίλιαμς): καλωσόρισε τον Βόουλς στην ομάδα, επισημαίνοντας ότι «είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον Τζέιμς στη Γουίλιαμς. Είναι ένα από τα πιο αξιοσέβαστα ταλέντα στη F1 και θα φέρει μεγαλύτερες επιδόσεις στην ομάδα μας.

Ήταν βασικός σε μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά επιτεύγματα στο σπορ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Καθώς συνεχίζουμε την αδιάκοπη επιδίωξή μας για αποτελέσματα, πιστεύουμε ότι ο διορισμός του Τζέιμς ενισχύει την αφοσίωση να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ενεργητική, έμπειρη και ισχυρή ηγεσία καθώς προχωράμε στην επόμενη φάση του μετασχηματισμού της Γουίλιαμς».

Δηλώσεις έκανε και ο Τότο Βολφ, οι οποίες μάλιστα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Γουίλιαμς: «Ο Τζέιμς ήταν ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας μας στο ρόλο του ως Διευθυντή Στρατηγικής, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μας τα τελευταία χρόνια.

Έχοντας δουλέψει μαζί του από όταν ήλθα για πρώτη φορά στην ομάδα το 2013, ξέρω πόσο επιμελής, ικανός και ταλαντούχος είναι και έχω πάρει μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας τον Τζέιμς να εξελίσσεται και να μεγαλώνει την τελευταία δεκαετία.

Μετά την αποχώρησή του από το pit wall στα μέσα της σεζόν πέρυσι, συνέχισε με σκοπό να αναπτύξουμε τις ικανότητες της ομάδας στρατηγικής στο Μπράκλεϊ και έχουμε μία φανταστική ομάδα ταλαντούχων μηχανικών, που θα συνεχίσουν την υπέροχη δουλειά τους, τα επόμενα χρόνια.

Αν και είμαστε φυσικά λυπημένοι που αποχαιρετούμε ένα τόσο ικανό μέλος της ομάδας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να γίνει ένας φανταστικός αρχηγός ομάδας στη F1. Τού ευχόμαστε κάθε επιτυχία και χαιρόμαστε που θα κάνει αυτό το επόμενο βήμα στην καριέρα του με τη Γουίλιαμς, έναν ισχυρό συνεργάτη μας, που έχει πάντα θέση στην καρδιά μου».

Διαβάστε ακόμη: