Η αμερικανική τράπεζα BofA στη μηνιαία έρευνα της στους διαχειριστές κεφαλαίων για τις παγκόσμιες και τις ευρωπαϊκές αγορές τονίζει τρία σημεία:

  • Βελτίωση των προβλέψεων ανάπτυξης: Οι κίνδυνοι από τους δασμούς υποχωρούν, οδηγώντας σε βελτίωση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το 59% των επενδυτών εξακολουθεί να προβλέπει παγκόσμια επιβράδυνση, αλλά μια “ήπια προσγείωση” φαίνεται πλέον πιο πιθανή από μια βαριά ύφεση.
  • Αισιοδοξία για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη: Το 31% των επενδυτών προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενισχυμένη από τη δημοσιονομική στήριξη της Γερμανίας. Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων αναμένουν άμεση ανοδική πορεία για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
  • Ευνοϊκή στάση για τον τραπεζικό τομέα: Οι τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο, κατακτώντας την πρώτη θέση στη λίστα των πιο υπερβατικών τοποθετήσεων. Οι χρηματοοικονομικές μετοχές αναμένονται να υπεραποδώσουν φέτος.

Η επενδυτική διάθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη έχει βελτιωθεί σημαντικά, καθώς ο άμεσος κίνδυνος από τους δασμούς υποχωρεί. Η καθαρή αναλογία των συμμετεχόντων που αναμένουν παγκόσμια επιβράδυνση έχει μειωθεί από το 82% τον περασμένο μήνα στο 59%. Επιπλέον, η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης έχει μειωθεί σημαντικά, από το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, που ήταν το 42%, σχεδόν στο μηδέν. Η γενική διάθεση έχει στραφεί προς την αισιοδοξία, με το 61% των επενδυτών να θεωρούν πλέον ότι η “ήπια προσγείωση” είναι το πιο πιθανό σενάριο, σε σύγκριση με τις ανησυχίες του προηγούμενου μήνα για μια βαριά ύφεση.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 2 και 8 Μαΐου, λίγο πριν τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση των προσδοκιών ανάπτυξης. Η οικονομική αποκοπή της Ευρώπης από την παγκόσμια επιβράδυνση κερδίζει έδαφος, με το 31% των συμμετεχόντων να αναμένουν ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Αντίκτυποι πριν από τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Πριν τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, η επενδυτική διάθεση ήταν επιφυλακτική, με ιδιαίτερη αβεβαιότητα για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Η έρευνα του Μαΐου δεν ήταν τόσο ακραία όσο η υπερβολικά αρνητική έρευνα του Απριλίου, ωστόσο εξακολουθεί να δείχνει αρνητική διάθεση. Η πιθανότητα ύφεσης εκτιμάται λιγότερο πιθανή, με το ποσοστό των επενδυτών που αναμένουν ύφεση να μειώνεται από το 42% τον Απρίλιο στο 1%. Η πιθανότητα ενός θετικού αποτελέσματος από τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας (κερδίζοντας εμπορική ανακωχή) θεωρείται ικανή να αποτρέψει ύφεση ή πιστωτικό γεγονός, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές είχαν προβλέψει δασμούς 37%, αντί των 30% που τελικά συμφωνήθηκαν.

Οι επενδυτές εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι, με το 59% να προβλέπουν πλέον αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη (σε σχέση με 82% τον Απρίλιο). Παράλληλα, το 1% των συμμετεχόντων εκτιμούν ότι η ύφεση είναι πιθανή (σε σχέση με το 42% του Απριλίου). Η “ήπια προσγείωση” επανέρχεται ως επικρατούσα εκτίμηση για το μέλλον, με το 61% να την θεωρούν ως πιο πιθανή εξέλιξη.

Πολιτική και δασμοί: Οι συμμετέχοντες αναμένουν ότι ο τελικός δασμός για τις κινεζικές εξαγωγές θα ανέρχεται στο 37%, ενώ η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας αναφέρεται ως ο #1 κίνδυνος και πιθανή πηγή πιστωτικού γεγονότος. Παράλληλα, το 2/3 των επενδυτών αναμένουν μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve, ενώ το 75% εκτιμούν ότι οι φορολογικές περικοπές θα αυξήσουν το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Προτιμήσεις αγοράς και αποδόσεις: Οι επενδυτές δείχνουν τον μεγαλύτερο αρνητικό ενδιαφέρον για το αμερικανικό δολάριο από το 2006, ενώ μείωσαν τις θέσεις τους σε μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις και έστρεψαν την προσοχή τους στην τεχνολογία και τη βιομηχανία, ενώ μειώνουν τις θέσεις τους σε καταναλωτικά αγαθά, υγειονομική περίθαλψη και ενέργεια. Η μεγαλύτερη προτίμηση ήταν για τις μετοχές μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων έναντι των μικρότερων.

Αντίθετες στρατηγικές (contrarian trades): Αν η κατάσταση καταλήξει σε “χωρίς προσγείωση”, οι μετοχές των ΗΠΑ, των αναδυόμενων αγορών, των μικρών κεφαλαιοποιήσεων και της ενέργειας αναμένονται να σημειώσουν κέρδη, ενώ το χρυσό θα καταγράψει πτώση. Αν υπάρξει “βαριά προσγείωση”, οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι μετοχές των Ευρωζωνών αναμένονται να υποφέρουν.

Διαβάστε ακόμη: