search

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα σκάνδαλα που την συγκλόνισαν τις τελευταίες δεκαετίες

Από την παραίτηση της Επιτροπής Σαντέρ, μέχρι την υπόθεση εμπλοκής της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά τα σκάνδαλα που την έχουν στιγματίσει

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα σκάνδαλα που την συγκλόνισαν τις τελευταίες δεκαετίες

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα σκάνδαλα που την συγκλόνισαν τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πρόσφατες συλλήψεις για το σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωβουλευτών, βοηθών και απασχολούμενων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μπορεί να είναι καταιγιστικές, αλλά δυστυχώς δεν είναι οι μοναδικές που έχουν απασχολήσει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι Βρυξέλλες είναι η de facto πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς φιλοξενούν έναν αριθμό βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ και επιπλέον την έδρα του ΝΑΤΟ.

Κατάσκοποι, υπηρεσίες προώθησες συγκεκριμένων συμφερόντων και κάθε λογής αυτόκλητοι influencers, προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να λάβουν μια μερίδα, όχι απαραίτητα αυτήν του λέοντος, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το σκάνδαλο της Επιτροπής του Ζακ Σαντέρ το 1999

Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ΕΕ, που ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προεδρία του Λουξεμβούργιου Ζακ Σαντέρ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν βέβαιο ότι δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, λόγω μιας σειράς σκανδάλων, νεποτισμού και κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η Κομισιόν του Ζακ Σαντέρ παραμένει η μοναδική στην ιστορία της ΕΕ που έχει παραιτηθεί πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρει την ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 17 Μάρτη 1999 η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκλονίζεται από την ομαδική παραίτηση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για ατασθαλίες, διοικητική ανεπάρκεια και σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται δέκα απ’ τους 19 επιτρόπους.

Τα περισσότερα πυρά της επιτροπής που διεξήγαγε τις έρευνες δέχτηκαν η Γαλλίδα επίτροπος Εντίθ Κρεσόν (πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Ισπανός επίτροπος Μανουέλ Μαρίν.

Σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ

Πρόκειται αναντίρρητα για το δεύτερο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Εύα Καϊλή, μία εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και πέντε ακόμα άτομα, στερήθηκαν την ελευθερία τους στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Προς το παρόν, με την Εύα Καϊλή συνελήφθη και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, βοηθός άλλου ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης αναμένεται να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή. Ανάλογη τύχη έχει και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, όπως και ο Φ., που είναι λομπίστας στις Βρυξέλλες.

Το σκάνδαλο Cash for Influence

Ο πρώην Αυστριακός ευρωβουλευτής Ερνστ Στράσερ καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκισης μετά από έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Ο κ. Στράσερ ελάμβανε 100.000 ευρώ ετησίως για να προωθεί νομοσχέδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από μια εικονική εταιρεία λόμπι που είχε συσταθεί από δημοσιογράφους που παρίσταναν λομπίστες, με σκοπό να ξεπλένουν ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Η περίπτωση του κ. Μάρτιν Σελμάγιερ

Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής. Ο μυστηριώδης εξ απορρήτων του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Άνθρωπος αποφασιστικός και πιεστικός, εργασιομανής και επίμονος, ο Μάρτιν Σελμάγερ ένας παθιασμένος ευρωπαϊστής, μια περίπλοκη και αινιγματική φιγούρα του Μπερλεμόντ, της έδρας της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, που προκαλούσε είτε φόβο, είτε μίσος, είτε θαυμασμό και ο οποίος χαρακτηριζόταν, δικαίως ή αδίκως ως ο «ισχυρότερος άνδρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η διαδρομή του από τα ανώτατα αξιώματα της εποχής Γιούνκερ μέχρι τη δυσμενή του μετάθεση στην Αυστρία, δεν έχει ακόμα καθοριστεί πλήρως. Δημοσιογραφικές πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο ακόμα και μια μια περίπτωση αυτοκτονίας, μιας υπαλλήλου της Κομισιόν, η οποία συνδέεται με τον κ. Σελμάγιερ.

Διαβάστε ακόμη: