Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες «έσπασαν» το φράγμα των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) και αναλογούσαν στο 1.5% του ΑΕΠ των 26 κρατών – μελών.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% από το 2020 στα 214 δισ. ευρώ, επισημάνθηκε στην ετήσια Αναφορά Αμυντικών Δεδομένων (Defence Data Report), στη μεγαλύτερη άνοδο ύστερα από εκείνη που ακολούθησε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε το 2004 και η κύρια αποστολή του, είναι να υποστηρίζει και να διευκολύνει την αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν μέλη, εκτός από τη Δανία. Τα κράτη που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αμυντικές τους δαπάνες είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

«Ανακοινώσεις των κρατών – μελών μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας υποδεικνύουν ότι οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες πιθανώς να συνεχισθούν τα επόμενα χρόνια», σημειώθηκε. Μέλη του ΕΟΑ δαπάνησαν, επίσης, περισσότερα χρήματα για κοινές προμήθειες, οι οποίες αυξήθηκαν από το 11% στο 18%, αν και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο του 35%.

«Το γεγονός να ξοδεύει μία χώρα μόνη δεν είναι αρκετό, παρουσιάζεται ανάγκη να το πράξουμε καλύτερα, όπερ σημαίνει να το κάνουμε μαζί», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης και επικεφαλής του ΕΟΑ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε ακόμη: