Η ολλανδική κυβέρνηση θα επενδύσει έως 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές προμήθειες, σύμφωνα με σημερινή (19/10) ενημέρωση του Υπουργείου Άμυνας, μεταβάλλοντας την πολιτική του, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Ύστερα από χρόνια μείωσης των δαπανών, οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις θα αγοράσουν (από το 2003 έως το 2006) ένα σύστημα ρουκετών πυροβολικού και 10 πυροβόλα “Howitzer” έναντι έως ενός δισ. ευρώ.

«Η Ολλανδία θα αγοράσει, επίσης, ένα κινητό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας έναντι έως 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο Υφυπουργός Άμυνας, Κριστόφ φαν ντερ Μάατ, σε επιστολή προς το κοινοβούλιο.

«Ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπογράμμισε την ανάγκη να είμαστε ικανοί με σκοπό να δράσουμε σε όλο το φάσμα της βίας», τόνισε.

Η Ολλανδία δε διαθέτει ρουκέτες πυροβολικού από το 2004, όταν περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό είχαν οδηγήσει στην πώληση του συστήματος στη Φινλανδία.

Το νέο σύστημα κινητής αντιαεροπορικής άμυνας έχει στόχο να βελτιώσει την άμυνα έναντι απειλών από εχθρικά ελικόπτερα, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και πυραύλους Κρουζ, επεσήμανε ο κ. Φαν ντερ Μάατ.

Διαβάστε ακόμη: