Η Ευρωβουλή ενέκρινε την απόφαση να μη γίνονται δεκτά διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τη Ρωσία σε παράνομα κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο –με 531 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 34 αποχές– άναψε το «πράσινο φως» στη συμφωνία με το Συμβούλιο αναφορικά με την απόρριψη των ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδει η Ρωσία στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές και τις αποκαλούμενες «αποσχισθείσες περιοχές» της Γεωργίας, για την έκδοση άδειας παραμονής ή διέλευσης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Η Επιτροπή θα πρέπει να συμβουλεύεται τα κράτη – μέλη και να καταρτίζει κατάλογο των ρωσικών ταξιδιωτικών εγγράφων, ιδίως διαβατηρίων, τα οποία δε θα πρέπει να γίνονται δεκτά. Ωστόσο, όσοι διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, θα μπορούν ακόμη να εισέρχονται στην Ένωση για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με την πρόταση.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, από το ισπανικό κόμμα των «Σοσιαλιστών», ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ασκεί πίεση στη Ρωσία, μέσω νομικών και πολιτικών μέσων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτόν τον παράνομο πόλεμο και τα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της».

Τακτική… Κριμαίας

Από το 2014, η Ρωσία εκδίδει διαβατήρια σε κατοίκους της Κριμαίας μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου, πριν από οκτώ χρόνια. Ακριβώς την ίδια τακτική, ακολουθεί και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Η μη αποδοχή αυτών των ρωσικών διαβατηρίων θα εφαρμόζεται όταν κάποιος ζητά θεώρηση εισόδου (βίζα) στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή κατά τη διέλευση των εξωτερικών της συνόρων. Σχεδόν όλα τα κράτη – μέλη έχουν ήδη αναφέρει ότι δε δέχονται ρωσικά διαβατήρια, τα οποία εκδίδονται στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη: