Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να συνεργαστεί στενότερα με την Ιαπωνία σε βασικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ο επικεφαλής της βιομηχανίας του μπλοκ, καθώς ο συνασπισμός προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από την Κίνα σε ορισμένους τομείς.
Ο Επίτροπος της ΕΕ Thierry Breton είχε συνάντηση με την ιαπωνική κυβέρνηση σήμερα και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι «πολύ ψηλά» στην ατζέντα του, είπε σε σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter την Κυριακή.
«Θα συνεργαστώ με [την] ιαπωνική κυβέρνηση… για το πώς μπορούμε να οργανώσουμε τον ψηφιακό μας χώρο, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης με βάση την κοινή μας αξία», είπε ο Breton.
Ο Breton είπε επίσης ότι θα υπάρξει ένα συμβούλιο ψηφιακής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, για να συζητηθούν τομείς όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης. Η ΕΕ πραγματοποίησε παρόμοιο συμβούλιο με τη Νότια Κορέα την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Οι συνεργασίες με βασικές ασιατικές χώρες με ισχυρούς τεχνολογικούς τομείς έρχονται την στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί να «απομακρυνθεί» από τον κίνδυνο από την Κίνα – μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή των ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν να αποσυνδέσουν την οικονομία τους από το Πεκίνο.
Μέρος αυτής της στρατηγικής της ΕΕ περιλαμβάνει την εμβάθυνση της σχέσης με τις συμμαχικές χώρες σχετικά με την τεχνολογία.
Ο Breton δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι το μπλοκ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν στον τομέα των ημιαγωγών.
Η Ιαπωνία είναι μια χώρα κλειδί στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών και το Τόκιο επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία του.
Την περασμένη εβδομάδα, ένα fund που υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση πρότεινε να αγοράσει την εγχώρια εταιρεία παραγωγής chip JSR για περίπου 903,9 δισεκατομμύρια γιεν (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τη δική της βιομηχανία ημιαγωγών σε ολόκληρο το μπλοκ.
Οι ημιαγωγοί είναι επίσης το κλειδί για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη και τα τσιπ θεωρούνται δύο βασικοί τομείς της τεχνολογίας για το μέλλον, τους οποίους οι χώρες προσπαθούν να τοποθετηθούν για να εκμεταλλευτούν.