Το μεγάλο μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση των ορειβατών Μάλορι και Ίρβιν, των ηρώων του Έβερεστ που χάθηκαν μέσα στην ομίχλη κοντά στην κορυφή των Ιμαλαΐων, φέρεται να φτάνει στη λύση του 100 χρόνια μετά το συμβάν, καθώς νέες ανακαλύψεις από την αποστολή τους ήρθαν στο φως.

Ο Άντριου «Σάντι» Ίρβιν, το νεότερο μέλος της αποστολής του 1924 στο Έβερεστ, εξαφανίστηκε στις πάνω πλαγιές του βουνού μαζί με τον Τζορτζ Μάλορι, στις 8 Ιουνίου του ίδιου έτους, ενώ προσπαθούσαν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα κατακτούσαν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ωστόσο, παρέμενε μυστήριο το κατά πόσον το δίδυμο έφτασε στην κορυφή πριν από το θάνατό τους , με ορειβάτες και ιστορικούς να αναρωτιούνται για την τύχη τους εδώ και πολλές δεκαετίες.

Όλα αυτά άλλαξαν αυτή την εβδομάδα, καθώς μερικά λείψανα του Ίρβιν εντοπίστηκαν, εντός μιας κάλτσας με κεντημένα τα αρχικά του -«AC Irvine». Βρέθηκε, επίσης, μια μπότα στον παγετώνα Central Rongbuk, κάτω από τη Βόρεια Όψη, από μια ομάδα ορειβατών που γύριζαν ένα ντοκιμαντέρ. Υπενθυμίζεται ότι το νεκρό σώμα του Μάλορι βρέθηκε παγωμένο στο Έβερεστ 20 χρόνια πριν.

Το εύρημα προσφέρει την πρώτη ουσιαστική εικόνα του θανάτου του Ίρβιν, μετά την θανατηφόρα αποστολή στην κορυφή των 8.849 μέτρων. Η οικογένεια του Ίρβιν έχει προσφερθεί εθελοντικά να συγκρίνει τα αποτελέσματα τεστ DNA με τα λείψανα για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάλτσα και η μπότα βρέθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο από τα λείψανα του Μάλορι, τα οποία εντοπίστηκαν από τον ορειβάτη Κόνραντ Άνκερ το 1999 και βρίσκονται τώρα στην κατοχή της ορειβατικής ένωσης Κίνας – Θιβέτ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις άδειες αναρρίχησης στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ.

Ο Τζίμι Τσιν, επαγγελματίας ορειβάτης και σκηνοθέτης του ορειβατικού ντοκιμαντέρ Free Solo του 2018, ήταν επικεφαλής μιας ομάδας του National Geographic που βρήκε την κάλτσα και την μπότα. «Είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη για το πού κατέληξε ο «Σάντι». Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες», δήλωσε.

Το μεγάλο μυστήριο του Έβερεστ έρχεται ξανά στο φως

Το πτώμα του Μάλορι είχε ανακαλυφθεί σε ύψος 8.165 μέτρων, απέχοντας μόλις 670 μέτρα από την κορυφή, μαζί με μέρος του ορειβατικού του εξοπλισμού και ένα ρολόι χειρός, το 1999.

Ως εκ τούτου, το ερώτημα που «βασανίζει» την ορειβατική κοινότητα επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο: Μήπως οι Ίρβιν και Μάλορι πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας «νικηφόρας» κατάβασης, έχοντας κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου – ή, μήπως έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν;


Η φωτογραφική μηχανή του Μάλορι, η οποία μπορεί να είχε αποδείξεις για το αν έφτασαν στην κορυφή του Έβερεστ, χάθηκε. Έλειπε επίσης μια φωτογραφία της γυναίκας του, Ρουθ – την οποία είχε υποσχεθεί ότι θα άφηνε στην κορυφή του Έβερεστ.

Αυτό εγείρει την υποψία ότι ίσως τελικά να τα κατάφεραν.

Προς το παρόν, η απάντηση θα παραμείνει ένα «μυστικό» ανάμεσα στους δύο ορειβάτες.

Διαβάστε ακόμη: