Έως και 2,2 δισ. δολάρια θα πληρώσει ο βρετανικός φαρμακευτικός κολοσσός GSK, στο πλαίσιο συμβιβασμού για χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια των ΗΠΑ, σχετικά με ισχυρισμούς ότι το φάρμακό του για την καούρα Zantac προκαλεί καρκίνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνίες με 10 δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν περίπου 80.000 ενάγοντες. Ο συμβιβασμός αφορά το 93% του συνόλου των περιπτώσεων.

Η GSK θα πληρώσει επίσης 70 εκατ. δολάρια για να επιλύσει μια καταγγελία από ένα εργαστήριο που ισχυριζόταν ότι η εταιρεία εξαπάτησε την αμερικανική κυβέρνηση αποκρύπτοντας τους κινδύνους καρκίνου του Zantac.

Η GSK δεν παραδέχτηκε την ενοχή της σε καμία από τις περιπτώσεις, σημειώνει το BBC.

Η πώληση του Zantac στην αμερικανική αγορά εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1983. Μέσα σε πέντε χρόνια είχε γίνει το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο που ξεπερνούσε  το 1 δισ. δολάρια.

Το 2020, οι αμερικανικές αρχές απέσυραν το Zantac από τα ράφια λόγω των φόβων ότι ένα βασικό συστατικό του, η ρανιτιδίνη, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο όταν εκτεθεί στη θερμότητα. Ακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες μηνύσεις.

Το προηγούμενο έτος, οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκαν να σταματήσουν να συνταγογραφούν τέσσερις τύπους Zantac ως «προληπτικό μέτρο», εν μέσω ανησυχιών σε πολλές χώρες ότι τα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν το συστατικό αυτό.

Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει επίσης κυκλοφορήσει στο εμπόριο και από άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, τις Pfizer, Sanofi και Boehringer Ingelheim. Η Pfizer και η Sanofi έχουν κάνει συμβιβασμούς σε σχετικές υποθέσεις.

Ένα φάρμακο με το όνομα Zantac 360, το οποίο δεν περιέχει  ρανιτιδίνη, εξακολουθεί να πωλείται αυτήν τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: