Τις πιο Vegan friendly πόλεις του κόσμου  ανέδειξε το HappyCow ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς για vegan και vegetarian εστιατόρια στον κόσμο.

Ειδικότερα, το HappyCow για να βγάλει τη λίστα αξιολόγησε τις πόλεις βάσει τεσσάρων παραγόντων: τον αριθμό των vegan εστιατορίων, τον αριθμό των εστιατορίων με επιλογές για vegan ή χορτοφάγους, τον vegan πληθυσμό και τη γενικότερη αξιολόγηση του Happy Cow για τη φιλικότητα της κάθε πόλης προς τους vegan.

Vegan friendly πόλεις

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε το Λονδίνο, το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει 152 vegan εστιατόρια. Αξιοσημείωτο είναι, το γεγονός ότι ο αριθμός των vegan στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τον οργανισμό Vegan Society, τετραπλασιάστηκε μεταξύ 2014 και 2020, φτάνοντας τα 600.000 άτομα.
Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 111 εστιατόρια.

Η Μπανγκόκ ήταν η μοναδική νέα προσθήκη στη λίστα φέτος με τις Vegan friendly πόλεις, στην όγδοη θέση. Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμη, ότι όπως επισημαίνει το HappyCow έχοντας, ως βάση τα Google Trends η vegan διατροφή αυξήθηκε κατά 7 φορές περισσότερο μεταξύ 2014 και 2019. Τέλος, για την Πράγα, που είναι και η τελευταία πόλη στην κατάταξη με πληθυσμό μόλις 1,26 εκατομμυρίων ανθρώπων διαθέτει 53 εστιατόρια vegan που αναφέρονται στο HappyCow.

Οι δέκα πόλεις λοιπόν, έτσι όπως προέκυψαν ειναι: 1. Λονδίνο, 2.Νέα Υόρκη, 3.Βερολίνο, 4.Τορόντο, 5. Λος Αντζελες, 6.Βαρσοβία, 7.Πόρτλαντ, 8.Μπανγκόκ, 9. Τελ Αβίβ, 10. Πράγα.

Σε τι διαφέρει η vegan από την vegetarian διατροφή

Οι διατροφές τύπου vegan είναι λίγο πιο πρόσφατες, αλλά αυξάνονται σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι η vegetarian διατροφή

Ένας vegetarian είναι κάποιος που δεν τρώει κρέας, πουλερικά, θηράματα, ψάρια, οστρακοειδή ή υποπροϊόντα σφαγής ζώων.

Η vegetarian διατροφή περιέχει διάφορα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το αν θα περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά εξαρτάται από τον τύπο της vegetarian διατροφής που ακολουθεί ο καθένας.

 

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι τέτοιας διατροφής είναι:

  • Lacto-ovo vegetarian: Αποφεύγουν κάθε ζωική σάρκα, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα αυγών
  • Lacto vegetarian: Αποφεύγουν τη σάρκα και τα αυγά των ζώων, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ovo vegetarian: Αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα εκτός από τα αυγά
  • Vegans: Αποφεύγουν όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης

Εκείνοι που δεν τρώνε κρέας ή πουλερικά, αλλά καταναλώνουν ψάρια θεωρούνται pescatarians, ενώ οι εκ περιδρομής vegetarian αναφέρονται συχνά ως flexitarians.

Αν και μερικές φορές θεωρούνται vegetarians, οι pescatarians και οι flexitarians τρώνε ζωική σάρκα. Επομένως, δεν εμπίπτουν τυπικά στον ορισμό της vegetarian χορτοφαγίας.

Τι είναι η vegan διατροφή

Η vegan διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο αυστηρή μορφή χορτοφαγίας.

Ο “βιγκανισμός” (veganism) ορίζεται ως τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις μορφές εκμετάλλευσης των ζώων. Αυτό περιλαμβάνει την εκμετάλλευση για τρόφιμα αλλά και για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Επομένως, μια vegan διατροφή δεν αποκλείει μόνο τη σάρκα των ζώων, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και τα συστατικά που προέρχονται από ζώα. Αυτά περιλαμβάνουν ζελατίνη, μέλι, ορό γάλακτος, ορισμένες μορφές βιταμίνης D3 και άλλα.