Ο αμερικανικός δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης NAHB για μονοκατοικίες αυξήθηκε κατά μία μονάδα τον Ιούλιο στο 56, σύμφωνα με τον National Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Market Index.

Σηματοδοτεί τον έβδομο συνεχόμενο μήνα κερδών και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι μια ένδειξη πάνω από το 50 θεωρείται θετικό κλίμα.

Οι κατασκευαστές λένε ότι η χαμηλή προσφορά στην αγορά μεταπώλησης οδηγεί τη ζήτηση σε νέες κατασκευές, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι προκλήσεις από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να ασκούν πίεση στην αγορά.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς σταθερού στεγαστικού δανείου 30 ετών ξεπέρασε το 7% για λίγο τον Μάιο και στη συνέχεια ξανά στα τέλη Ιουνίου. Έχει μειωθεί ελαφρώς μόνο την τελευταία εβδομάδα. Αυτά τα υψηλότερα ποσοστά επιβαρύνουν την προσιτή τιμή στην αγορά, όπου οι τιμές για τα υπάρχοντα σπίτια αυξάνονται και πάλι.

Από τις τρεις συνιστώσες του δείκτη NAHB, οι τρέχουσες συνθήκες πωλήσεων τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά μία μονάδα στις 62.

Η επισκεψιμότητα των αγοραστών αυξήθηκε τρεις βαθμούς σε 40, η υψηλότερη ένδειξη από τον Ιούνιο του περασμένου έτους και οι προσδοκίες πωλήσεων τους επόμενους έξι μήνες μειώθηκαν δύο μονάδες στις 60. Η πτώση των προσδοκιών οφείλεται σε αυτό το άλμα των επιτοκίων και στην επακόλουθη πλήγμα στην προσιτότητα.

Παρά τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, ωστόσο, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λιγότερα κίνητρα. Μόλις το 22% των κατασκευαστών ανέφερε μείωση των τιμών τον Ιούλιο. Αυτό είναι μειωμένο από 25% τον Ιούνιο και 27% τον Μάιο.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Μάιο, η τελευταία διαθέσιμη ένδειξη, αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και ήταν 20% υψηλότερες από τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Η διάμεση τιμή μειώθηκε πάνω από 7% από τον Μάιο του περασμένου έτους, αλλά αυτή η διάμεση τιμή μπορεί να παραμορφωθεί από το μείγμα των πωλήσεων κατοικιών, το οποίο αυτή τη στιγμή κλίνει προς το χαμηλότερο άκρο.

Διαβάστε περισσότερα