Με ψηφισμένο πλέον το νόμο της δημιουργίας του νέου ενιαίου φορέα για Ενέργεια, Νερά και Απόβλητα, της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Κατά την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες και δυστυχώς αναβληθείσες, για να μην πω εγκαταληφθείσες, για χρόνια επενδύσεις τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν τις αναγκαίες ποσότητες νερού σε εκατομμύρια κατοίκους πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας.

Ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, θα πρέπει να διαφυλαχτεί ακριβώς ως τέτοιο και όχι ως ένα ακόμα είδος προς εμπορία και δημιουργία κερδών, σε βάρος της ποιότητάς του, αλλά και της τσέπης των καταναλωτών.

Γιατί ήδη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, προαναγγέλλει αυξήσεις της τάξης του 5% – 8%. Αλλά τις βλέπει από το 2025, κατά τα λεγόμενά του.

Εμμέσως, πλην σαφώς, στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σαχίνης της ΕΥΔΑΠ, προτάσσοντας το πρόβλημα των απαραίτητων επενδύσεων.

Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα, έργα και επενδύσεις, ιδίως στο δίκτυο, θα μπορούσαν να είχαν γίνει, αλλά είτε κάποιο “αόρατο” παραπάνω χέρι τις εμπόδιζε είτε δεν υπήρξε η απαιτούμενη αποφασιστικότητα των διοικήσεων και των δύο εισηγμένων εταιρειών.

Ρόλο βέβαια και μάλιστα σοβαρό στην αδράνεια των διοικήσεων έπαιξε και η υπόθεση με τη μεταβίβαση των μετοχών τους στο Υπερταμείο, καθώς δεν μπορούσαν να γνωρίζουν το μελλοντικό τους καθεστώς.

Το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και σήμερα, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ για επιστροφή των ποσοστών που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο, ήτοι στο υπουργείο Οικονομικών, παραμένει μετέωρο και οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ παραμένουν στο Υπερταμείο και θα παραμείνουν το πιθανότερο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το μετεκλογικό τοπίο και το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί τελικά.

Διαβάστε περισσότερα