«Τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, και πολύ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία με τις γνωστές επιπτώσεις, είχα πει ότι νομίζω πως βιαστήκαμε για την “πράσινη” μετάβαση και δυστυχώς, αυτή η πρόβλεψη αποδείχθηκε σωστή. Το θέμα αφορά και την Ελλάδα», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Μυτιληναίος.

«Ξεκάθαρα, όταν μιλάμε για ESG, κάνουμε λόγο για τρία πράγματα που συνδέονται, αλλά, εν μέρει», εξήγησε, μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο του συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τίτλο: «Το μέλλον της Βιώσιμης Χρηματοδότησης».

«Το θέμα του περιβάλλοντος, του “Ε” (environment), το διαχωρίζει από το “S” (κοινωνικά κριτήρια) και το “G” (κριτήρια διακυβέρνησης), διότι τα δύο τελευταία εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από όλες οι επιχειρήσεις, ούσες πολύ καλά οργανωμένες σε αυτό το σκέλος.

«Στο θέμα του “Ε”, βιαστήκαμε πάρα πολύ και οι τράπεζες πρωτοστάτησαν σε αυτό το γεγονός», σημείωσε.

«Το “E” είναι το δυσκολότερο από τα τρία κριτήρια και υπόκεινται διακυμάνσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τις εταιρείες και τις κοινωνίες. Σε αυτό, οι Βρυξέλλες βιάστηκαν πάρα πολύ.

Για παράδειγμα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, όπως μία γερμανική. Το πρόβλημα για μία ελληνική είναι να πληρώσει τους μισθούς στις 31 του μηνός και όχι να αριστεύσει στο ESG.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Στις Βρυξέλλες, συζητούν πώς θα “πρασινίσει” η οικονομία και στο τέλος, δε θα έχει απομείνει καμία επιχείρηση όρθια, ώστε να γίνει “πράσινη”», υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίου.

«Πρέπει και μέσω των τραπεζών, το ESG σίγα – σίγα να μπει στο DNA των επιχειρήσεων. Η μετάβαση, για να έχει επιτυχία, θέλει προγραμματισμό, κοστολόγηση και χρόνο και καμία μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση δεν είναι έτοιμη.

Κανείς δε μάς είπε ποιο είναι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, δε μίλησαν ποτέ για την ασφάλεια της προσφοράς, καθώς το θεωρούσαν δεδομένο και γρήγορα κατάλαβαν ότι, εξαιτίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Γι’ αυτό, τώρα… τρέχουμε με σκοπό να βρούμε λύσεις στη δημιουργία υποδομών και την αποθήκευση ενέργειας. Επαναλαμβάνω, βιαστήκαμε. Τον πυλώνα “Ε” του ESG, δηλαδή το περιβάλλον και σε συνάρτηση με την ενέργεια, πρέπει να τον δούμε από την αρχή», ολοκλήρωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.