Δεν χωρεί αμφιβολία ότι την ώρα τούτη η επιτυχία του μεγάλου και εμβληματικού project του Ελληνικού, περνάει μέσα από την σαφή και ξεκάθαρη, στήριξη δύο μεγάλων θεσμικών τραπεζών!

Eurobank και Τρ. Πειραιώς όχι μόνο ένωσαν δυνάμεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν με 1.2 δις. (από 600 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα) από κοινού την επένδυση της Lamda στο Ελληνικό, αλλά επιπροσθέτως ενισχύουν περαιτέρω το project ποικιλοτρόπως, διά μέσω της αγοράς κτιρίων γραφείων, στα οποία και θα μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις της διοίκησης και των βασικών τομέων και υπηρεσιών!

Οι δυο θεσμικές τράπεζες προτίθενται, όπως προκύπτει από τις ίδιες τις εξελίξεις, να εγκαταλείψουν το κτίριο Μποδοσάκη επί της Λεωφόρου Αμαλίας όπου στεγάζεται η διοίκηση της Eurobank καταβάλλοντας υψηλό ενοίκιο και το πρώην κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην Πανεπιστημίου (ένα ολόκληρο ιδιόκτητο οικοδομικό τετράγωνο) όπου είναι εγκατεστημένη η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς, για να μετακομίσουν εν ευθέτω χρόνο στο Ελληνικό όπου και η Lamda θα ανεγείρει για λογαριασμό τους ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΥΣ, από 40.000 τμ έκαστος, αξίας γύρω στα 140-147 εκατ. ευρώ ο καθένας!!!

Είναι προφανές πως η αγορά των δυο ΠΥΡΓΩΝ από τις τράπεζες, αντί του συνολικού ποσού των 287 εκατ. ευρώ, συνιστά περαιτέρω ενίσχυση και χρηματοδότηση της Lamda του ομίλου Σπ. Λάτση (πέραν της χρηματοδότησης με 1,2 δις.) στην κατεύθυνση της υλοποίησης του project του Ελληνικού!

Και επιπροσθέτως οι δύο αυτές αγορές των ακινήτων, των δυο πύργων στην προκειμένη περίπτωση, βελτιώνουν και ωραιοποιούν την χρηματοοικονομική εικόνα της Lamda, αυξάνουν τις πωλήσεις και τα μελλοντικά έσοδα, δημιουργούν εμπράγματες εξασφαλίσεις και καθιστούν στο τέλος της ημέρας την εταιρία επιλέξιμη για χρηματοδότηση, «δίνοντας άλλοθι» στις διοικήσεις τους για την ιλιγγιώδη χρηματοδότηση του project!

Θυμίζεται ότι, αρχικά η χρηματοδότηση θα καλυπτόταν πλήρως από την Eurobank. Ωστόσο στη διοίκηση της υπήρξαν δεύτερες σκέψεις και ερωτηματικά. Μετά από παρέμβαση του ίδιου του Σπύρου Λάτση, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τις διοικήσεις και των δυο τραπεζών, επήλθε συμφωνία μεταξύ Eurobank και Τρ. Πειραιώς να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο από κοινού!

Και κατόπιν αυτού, η αγορά των δύο πύργων στο Ελληνικό ήρθε για να βάλει την τελική σφραγίδα σε ένα ντηλ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες, προς χάριν του project θα μετακομίσουν από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και από κτίρια εμβληματικά στα οποία στεγάζονται, για να εγκατασταθούν σε νεόκτιστους ιδιόκτητους πύργους, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης!

Για να καταλαβαίνετε, σαν να μετακομίσεις από το κέντρο του Μανχάταν, στο Μπρονξ! Τέτοια είναι η διαφορά…