Ήταν πριν από δύο χρόνια περίπου όταν το fund της Brevan Howard και ο ιδρυτικός εταίρος του Τρύφων Νάτσης ανακοίνωσαν την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development σε ποσοστό περί το 6,4% δίνοντας την αφορμή στη συνέχεια για ουκ ολίγα σενάρια στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Και η στενότερη συνεργασία ήρθε τελικά χθες με την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικού χαρακτήρα μεταξύ της Lamda Development και της Orilina Properties, η οποία συνδέεται ως γνωστόν με την Brevan Howard.

Ελληνικό: Sold out οι κατοικίες – Τι ισχύει με τις ανατιμήσεις

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν «μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding) για επένδυση 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, δυνάμει του οποίου τα μέρη θα εξετάσουν την απόκτηση από την πλευρά της Orilina Properties του δικαιώματος επιφανείας επί τμημάτων της Ζώνης Ανάπτυξης του Παράκτιου Μετώπου του Ελληνικού και ειδικότερα επί γηπέδων, στην ευρύτερη περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά».

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν, κατά τις πληροφορίες, πολύμηνες, ενώ στο ενδιάμεσο η Lamda προχώρησε, ως γνωστόν, σε μία ακόμη συμφωνία για το project του Ελληνικού με έναν έτερο παίκτη του εγχώριου real estate -από τους πλέον κινητικούς- όπως είναι η Βrook Lane Capital για τον Πύργο Μικτής Χρήσης εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Lamda Development: «Αποκαλυπτήρια» στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας

Tώρα, το νέο MoU με την Οrilina αφορά γήπεδα που βρίσκονται ανάμεσα στον οικιστικό πύργο Riviera Tower και τον εμπορικό προορισμό του Riviera Galleria, κοντά στη μαρίνα με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 5.790 τ.μ.. Εντός των γηπέδων αυτών, θα αναπτυχθούν από την ORILINA PROPERTIES, αφενός κτίριο κατοικιών και λοιπών βοηθητικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης αυτών (με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 4.565 τ.μ.), και αφετέρου κτίριο που θα περιλαμβάνει χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας, εκδηλώσεων, καθώς και πώλησης συναφών προς την εστίαση προϊόντων (με δυνατότητα συνολικής δομήσιμης επιφάνειας μέχρι και 1.225 τ.μ.).

Η συνολική επένδυση από την ORILINA PROPERTIES για την εν λόγω ανάπτυξη υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την τελευταία «το έργο θα είναι σύμφωνα με τα υψηλότερα πράσινα και ενεργειακά πρότυπα και θα σχεδιαστεί από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates, διεθνούς κύρους». Η Kengo Kuma & Associates σχεδιάζει επίσης τη Riviera Galleria που δρομολογείται από τη Lamda στη γειτονική περιοχή, «διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο στην περιοχή δίπλα από τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ένα ενιαίο παράκτιο μέτωπο και μια σημαντική προσθήκη στα αρχιτεκτονικά τοπόσημα του Ελληνικού».
Lamda Development: Σε αγορά 1 εκατ. μετοχών προχώρησε ο Σπύρος Λάτσης

Ειδικότερα, η εμπορική ανάπτυξη θα αποτελείται από μία ιδιωτική λέσχη με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εστιατόρια, ένα κατάστημα λιανικής κρασιών και οινοπνευματωδών υψηλών προδιαγραφών καθώς και μπαρ δίπλα στη μαρίνα προσβάσιμο στο κοινό.

Η οικιστική ανάπτυξη θα αποτελείται από «επώνυμες» (branded) κατοικίες- διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα, οι οποίες θα φέρουν το brand της λέσχης και θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, δεδομένου ότι οι αγοραστές διαμερισμάτων θα γίνονται παράλληλα και μέλη του club.

«Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στο project του Ελληνικού είναι η αναζωογόνηση της Παράκτιας Ζώνης, με βασικά σημεία- κλειδιά τη δημιουργία της νέας ελεύθερα προσβάσιμης παραλίας και μιας σειράς αρχιτεκτονικών ορόσημων», αναφέρεται από τους επιτελείς της Orilina που τοποθετείται έτσι σε ένα από τα πλέον εμβληματικά projects real estate της χώρας.
Το Ελληνικό, η μετατροπή του σε real estate project και η απουσία Αράβων, Κινέζων και Αμερικανών επενδυτών που είχαν προαναγγελθεί!
Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η αγοραία αξία ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Οrilina Properties ΑΕΕΑΠ, με διοικητική ομάδα υπό τον κ. Στυλιανό Ζαββό στη θέση του προέδρου, τον κ. Μάριο Αποστολίνα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπρόεδρο τον κ. Πλάτωνα Μονοκρούσο, αντιστοιχεί σε 117 εκατ. ευρώ με 10 ακίνητα συνολικής μικτής επιφάνειας 67.852 τ.μ..

Η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου στην OPH Investments LP, η οποία ελέγχεται έμμεσα από την OPH Ltd, εταιρεία του ομίλου Brevan Howard. Η Brevan Howard, ιδρύθηκε το 2002 και αποτελεί μια εναλλακτική ομάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, που διαχειρίζεται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο, ενώ διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη, το Τζέρσεϋ, το Χονγκ Κονγκ, την Ουάσιγκτον και τη Σιγκαπούρη.

Ελληνικό: Έπεσαν οι υπογραφές για το καζίνο – Επένδυση άνω του €1 δισ. – Γιώργος Περιστέρης: «Βάζουμε πλάτη»