Για εντυπωσιακό comeback των ελληνικών μετοχών το 2022 κάνει λόγο η Eurobank Equities, ενώ καταγράφει τα top picks στο χρηματιστήριο Αθηνών για το 2023 και προειδοποιεί να μην υποτιμάται ο πολιτικός κίνδυνος εν όψει των εθνικών εκλογών.

«Οι ελληνικές μετοχές πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή επιστροφή το 2022, ξεπερνώντας τις περισσότερες διεθνείς αγορές με συνολική απόδοση 7% έναντι διψήφιας πτώσης που υπέστησαν από άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες (και τον S&P σε όρους ευρώ).

Η στήριξη του ΧΑ προήλθε από το μακροοικονομικό υπόβαθρο, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται κατά >5% το 2022 σε σύγκριση με περίπου 3% για την ΕΕ.

«Περισσότεροι τρόποι για να κερδίσετε, λιγότεροι τρόποι για να χάσετε» το 2023

Το 2023 ξεκίνησε με άνοδο για τον ΓΔ κατά 10% τον Ιανουάριο, στη σκιά και της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα επωφελήθηκε επίσης από τη συνεχιζόμενη εναλλαγή προς την αξία, όπως υποδεικνύεται από την υπεραπόδοση του τραπεζικού τομέα (απόδοση ελληνικών τραπεζών πάνω από +20% φέτος), με τον εγχώριο κλάδο να υποστηρίζεται επίσης από την υψηλότερη ευαισθησία τους σε αυξανόμενα επιτόκια σε σχέση με τους ομοτίμους της ΕΕ.

Το προφίλ αύξησης των κερδών των ελληνικών μετοχών φαίνεται ελκυστικό (core PPI τραπεζών περίπου 20% αναμένεται το 2023, ενώ στους μη χρηματοοικονομικούς τίτλους EBITDA +5%), με σχετικά περιορισμένο κίνδυνο καθοδικής πορείας σε φόντο αύξησης του ΑΕΠ 1-2%. Οι αποτιμήσεις παραμένουν επίσης ελκυστικές, με μη χρηματοοικονομικούς τίτλους (c5,5x EV EBITDA) και τράπεζες (c0,6x P/BV) να βρίσκονται σε discount 20-30% έναντι του ανταγωνισμού σε ΕΕ/περιφέρεια.

«Μην υποτιμάτε το πολιτικό ρίσκο»

«Η ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από το πρόσφατο χαμηλό τους είναι τόσο μια σχετική όσο και μια απόλυτη συναλλαγή ενόψει της καλά σχεδιασμένης αναμενόμενης επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, ωστόσο θεωρούμε ότι η αγορά μπορεί έχει εφησυχάσει πολύ νωρίς, αναφορικά με την εξασθένιση του πολιτικού κινδύνου», αναφέρει η χρηματιστηριακή.

«Οι επερχόμενες εκλογές το β’ τρίμηνο του 23 (πιθανότατα Απρίλιος-Μάιος) φαίνεται ότι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε 2 εκλογικές αναμετρήσεις (αν υποθέσουμε ότι η πρώτη καταλήγει σε κοινοβούλιο χωρίς ψήφο) και μια κάπως πιο αινιγματική πορεία προς το σχηματισμό κυβέρνησης, υπό το πρίσμα της όλο και πιο πολωμένου τοπίου.

Η βασική μας εκτίμηση παραμένει αυτή ενός συνασπισμού μεταξύ του 2 κυρίαρχων κομμάτων, αλλά η πορεία προς αυτό δεν φαίνεται καθόλου γραμμική», τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank Equities.

Τα top picks

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, παρότι η  ασυμμετρία των κινδύνων είναι θετική για τις ελληνικές μετοχές το ημερολογιακό 2023 (και μεσοπρόθεσμα), η εικόνα είναι λίγο
πιο διαφοροποιημένη βραχυπρόθεσμα, μετά το ράλι στην αρχή του έτους.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι φαίνονται μέτριοι δεδομένου του ανθεκτικού προφίλ κερδών για τις ελληνικές μετοχές, αλλά υποστηρίζουμε ότι η άνοδος περιορίζεται κάπως από τις πολιτικές εξελίξεις. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές με σταθερή λειτουργική δυναμική και ορατές μερισματικές αποδόσεις (Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ) που συμπληρώνονται από την Alpha Bank (ελκυστική σχέση κινδύνου-απόδοσης).

Τι θα γινόταν αν;

Με τους επενδυτές να αρχίζουν πρόσφατα να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το προφανές ερώτημα είναι η δράση των τιμών που θα ακολουθούσε σε περίπτωση επίλυσης της σύγκρουσης.

«Αν και η άποψή μας είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σχετικά αμυντικά τοποθετημένοι μέχρι τις εκλογές, για τους συμμετέχοντες στην αγορά που επιθυμούν να κλίνουν προς μια πιο ριψοκίνδυνη στάση εν αναμονή μιας αλλαγής στη γεωπολιτική συνιστούμε τη ΔΕΗ (ωφελημένη από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου), Fourlis (μεγάλη μετατόπιση αποτίμησης)  και την Τράπεζα Πειραιώς (παιχνίδι με το υψηλότερο beta σε θετικά μακροοικονομικά στοιχεία).

Διαβάστε ακόμη: