Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η έγκριση της ΕΚΤ και οι αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν την επαναξιολόγηση των μετοχών των τραπεζών. Οι νέες προβλέψεις για την Τράπεζα Πειραιώς οδηγούν σε αύξηση στην τιμή στόχο τα 5,78 ευρώ, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι τα 2,41 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 10,37 ευρώ με συστάσεις αγοράς.

«Η ΕΚΤ ενέκρινε τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών για την καταβολή των προτεινόμενων μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από 16 χρόνια. Οι ανακοινωθείσες πληρωμές αντιστοιχούν σε αμοιβές των μετόχων ύψους 0,063 ευρώ για την Πειραιώς (1,7% μερισματική απόδοση – DY), 0,052 ευρώ για την Alpha Bank, ισομερώς κατανεμημένες μεταξύ μερίσματος σε μετρητά ύψους 0,026 ευρώ (1,6% DY) και επαναγοράς μετοχών (3,2% συνολική απόδοση), 0,0933 ευρώ για τη Eurobank (4,6% DY) και 0,36 ευρώ για την ΕΤΕ (4,6% DY)», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

«Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης άνω του 15% από τον Μάρτιο έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της ΕΕ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του σχετικού discount των ελληνικών τραπεζών για το 2024 σε όρους P/TBV σε πάνω από 20% λόγω ανησυχιών για την ευαισθησία των εγχώριων τραπεζών στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων και την αβεβαιότητα για το ύψος των μερισμάτων, πιστεύουμε ότι η έγκριση του SSM και η πιθανή έναρξη αναβαθμίσεων των κατευθυντήριων γραμμών. Ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς για φέτος με βάση την ανώτερη παραγωγή προμηθειών, το κόστος και το μειωμένο κόστος κινδύνου μπορεί να πυροδοτήσει καταλυτικά ένα ράλι ανακούφισης. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με την ΕΤΕ και τη Eurobank», συνεχίζει η Eurobank Equities.

Νέο guidance της Τράπεζας Πειραιώς

«Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε πρώτη νέο guidance για τη φετινή χρήση, προβλέποντας πλέον κανονικοποιημένο EPS το 2024 στα €0,85 (έναντι €0,80 προηγουμένως και της εκτίμησής μας για €0,81), που συνεπάγεται RoTE 15%. Η αναβάθμιση αυτή βασίζεται σε ένα χαμηλότερο από το αναμενόμενο beta καταθέσεων, σε ανώτερη παραγωγή προμηθειών παρόμοια με τις τάσεις του α΄ τριμήνου, σε μια σταθερή βάση κόστους και σε ένα μειωμένο κόστος κινδύνου (0,7% επί των καθαρών δανείων έναντι 0,8% προηγουμένως). Το επιχειρηματικό σχέδιο της Πειραιώς βασίζεται πλέον σε ένα μέσο Euribor 3M 3,6% για το 2024 (έναντι 3,8% προηγουμένως), με τη διοίκηση να αναμένει ότι το καθαρό έσοδο από τόκους θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ (έναντι 1,9 δισ. ευρώ που αναμενόταν προηγουμένως), υποδηλώνοντας καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,7%. Όσον αφορά την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα προσανατολίζεται πλέον σε υπόλοιπο €31,7 δισ. (έναντι €31,5 δισ. προηγουμένως) για φέτος. Όσον αφορά τη διανομή μερίσματος, η τράπεζα θα συγκεντρώσει 25-30% των καθαρών κερδών που θα καταβληθούν το επόμενο έτος, με την επιφύλαξη της έγκρισης των εποπτικών αρχών, συγκλίνοντας σταδιακά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες», υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

« Οι νέες προβλέψεις για την Τράπεζα Πειραιώς οδηγούν σε αύξηση 5% στις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή 2024-26. Η τιμή στόχος αυξήθηκε στα €5,78 υπό το φως των βελτιωμένων προοπτικών και έχουμε βελτιώσει τις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή 2024-26, ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες προβλέψεις και οι τάσεις του πρώτου τριμήνου. Η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι τα 2,41 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 10,37 ευρώ με συστάσεις αγοράς. Η Πειραιώς παραμένει κορυφαία επιλογή και παράλληλα συγκρατούμε συντηρητικά τις αναβαθμίσεις κερδών για την Alpha Bank και την ΕΤΕ αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τις υφιστάμενες προβλέψεις τους. Οι τρεις τράπεζες στην κάλυψή μας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μόλις 5 φορές το δείκτη PE και 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV φέτος. Εκτιμούμε ότι ο συνδυασμός συντηρητικών εκτιμήσεων (2025 RoTE περίπου 12%), ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων καταλυτών (περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδών) αποτελούν μια ελκυστική επενδυτική περίπτωση. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση “Buy” για όλες τις τράπεζες με υψηλότερο στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, επαναλαμβάνοντας την Πειραιώς ως την κορυφαία επιλογή μας λόγω της σταθερής εκτέλεσης και της ελκυστικής σχέσης κινδύνου/απόδοσης», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Διαβάστε ακόμη