Εκ νέου επιδείνωση του κλίματος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά περιμένει η Eurobank Equities, η οποία καλεί τους επενδυτές να αξιοποιήσουν το πρόσφατο ράλι και να περιορίσουν την έκθεσή τους, υπό τον φόβο μιας νέας πτώσης το επόμενο χρονικό διάστημα.  

Όπως εξηγεί σε σημερινή της έκθεση, παρότι υπάρχουν σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού, τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι πιθανό να επιδεινωθούν στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2022, ιδίως δεδομένης της αβεβαιότητας για τις ροές φυσικού αερίου.  

Έως τότε, υποστηρίζει η Eurobank Equities, εφόσον ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος, η αγορά θα είναι αρκετά ευάλωτη σε πιθανούς κινδύνους και πιθανές αναταράξεις, οι οποίες μπορούν να ανακύψουν από τις κινήσεις – έκπληξη των κεντρικών τραπεζών

Παρ’ όλα αυτά, η χρηματιστηριακή εταιρεία διατηρεί την προτίμησή της για επιλεγμένες μετοχές, οι οποίες δίνουν μερίσματα (ΟΠΑΠ, Motor Oil), ή έχουν θετικά εταιρικά αποτελέσματα (Mytilineos, διυλιστήρια) ή διαθέτουν περιορισμένο αρνητικό ρίσκο (ΟΠΑΠ).  

Ειδικότερα:

  • Για τον ΟΠΑΠ, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι η διψήφια μερισματική απόδοση συνιστά μια εξαιρετική επιλογή 
  • Για τη Mytilineos, επαναλαμβάνει ότι η κερδοφορία στον κλάδο της Μεταλλουργίας θα είναι εύρωστη, ενώ πολύ ισχυρή αποδεικνύεται και η δυναμική στον κλάδο της Ενέργειας και Αερίου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι η εισηγμένη αντιμετωπίζει ένα θετικό momentum κερδοφορίας.  
  • Για τη Motor Oil, η χρηματιστηριακή εταιρεία επισημαίνει ότι η «χρυσή εποχή» των περιθωρίων διύλισης αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας του β’ τριμήνου (EBITDA 400 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, ενώ τα περιθώρια διύλισης έχουν εισέλθει σε πτωτική τροχιά από τα τέλη Ιουνίου, εξακολουθούν να είναι διπλάσια των επιπέδων του α’ τριμήνου του 2022 και τριπλάσια των προ-πανδημίας επιπέδων. Παράλληλα, παρότι το ισοζύγιο ζήτησης – προσφοράς αναμένεται να εξομαλνυθεί από το δ’ τρίμηνο του 2022 και μετέπεται, τα επίπεδα των αποτιμήσεων παραμένουν δυνατά.  

Οι αποτιμήσεις στο ταμπλό 

Σε απόλυτη βάση, οι αποτιμήσεις των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών βρίσκονται κοντά στο 6x EV/EBITDA, διαθέτοντας έκπτωση 15% σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών κυμαίνονται οριακά υψηλότερα μετά το πρόσφατο rebound, αν και παραμένουν υποτονικές (c0.46x P/TBV έναντι c0.6x πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία).  

Σε σχετική βάση, οι μη χρηματοπιστωτικές εισηγμένες διαπραγματεύονται με έκπτωση 25% σε όρους EV/EBITDA έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους. Το discount στις τράπεζες, ταυτόχρονα, έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 20%. 

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η Eurobank Equities διαπιστώνει ότι μετά το καλοκαιρινό ράλι (+11% από τα χαμηλά του Ιουνίου), το «χάσμα» στις αποδόσεις μεταξύ των μη τραπεζικών μετοχών και των κρατικών ομολόγων έχει συρρικνωθεί κάτω του 6%.  

Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι εν λόγω επίπεδο τιμών έχει αποτιμήσει τον κίνδυνο μιας ήπιας ύφεσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να εκτιμά ότι η αγορά θα δυσκολευτεί να βρει «πάτο», λόγω του καθοδικού κινδύνου των εκτιμήσεων (ειδικά λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης).

Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο

Ειδική αναφορά γίνεται, τέλος, στον πολιτικό παράγοντα, με την Eurobank Equities να διαπιστώνει αύξηση του πολιτικού ρίσκου, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Κι αυτό, αιτιολογείται από το γεγονός ότι το σενάριο μιας μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει πλέον ρωγμές.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε ένα μήνα»

Έτοιμο το πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σκρέκας – Ρεύμα: Απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με επιδότηση 1,9 δις ευρώ