Ανακατατάξεις, αλλά και «αναταράξεις» αναμένεται να φέρει στην αγορά ρεύματος το deal που ανακοινώθηκε χθες για την εξαγορά της WATT+VOLT από τη Mytilineos.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται σε μια συγκυρία όπου η αγορά ενέργειας βρίσκεται ούτως ή άλλως σε διαρκή αναβρασμό λόγω της ραγδαίας ανόδου των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κάτι που έχει βάλει φωτιά στον ανταγωνισμό, ασκώντας ιδιαίτερες πιέσεις στους μικρότερους και μη καθετοποιημένους προμηθευτές. Έτσι, οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι προμηθευτές (Ήρων, Motor Oil, Elpedison) είναι βέβαιο ότι σχεδιάζουν τις δικές τους κινήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα η χθεσινή συμφωνία ενδέχεται να αποτελέσει την αφετηρία ενός νέου κύκλου «συγκέντρωσης» στην αγορά ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία ήταν αυτή της απόκτησης της NRG από τον Όμιλο της Motor Oil, ενώ πιο πρόσφατα η συμφωνία Volterra-ΔΕΗ ΑΝ. αφορούσε την απόκτηση μόνο του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από τη δεύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, το deal καθιερώνει τη Mytilineos στη δεύτερη θέση βάσει μεριδίων, διευρύνοντας την απόσταση με τον ανταγωνισμό, καθώς με το ενωμένο δυναμικό της Protergia και της WATT+VOLT η Mytilineos αγγίζει το 10%, με 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία της στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mytilineos, η ενσωμάτωση της WATT+VOLT και η διεύρυνση της πελατειακής βάσης ενισχύει περαιτέρω την καθετοποίηση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της εισηγμένης και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας του παρόχου της νέας εποχής (“Utility of the Future”).

Όπως αναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο στη συμφωνία έπαιξε η ποιότητα και αρτιότητα του στελεχιακού δυναμικού της WATT+VOLT, το οποίο, μέσω καινοτόμων ιδεών και πρακτικών την ανέδειξε σε πολύ σημαντικό παίκτη της αγοράς απέναντι σε ιδιώτες παρόχους με σημαντική παραγωγική βάση. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω στελεχιακό δυναμικό, υπό τον CEO της WATT+VOLT, Τάσο Παπαναγιώτου, θα ενταχθεί στο στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Mytilineos.

 

Η «εικόνα» της αγοράς

Με βάση την τελευταία «εικόνα» σε σχέση με το εκτόπισμα των προμηθευτών στη χαμηλή τάση, -με κριτήριο τον αριθμό μετρητών και όχι τα φορτία-, που αφορά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου, δηλαδή εντός του «διακεκαυμένου» κλίματος από τη ραγδαία άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος, η ΔΕΗ υποχώρησε στο 72,75% από 73,39% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ακολουθούν η Protergia με μερίδιο 4,25% (από 4,22% στο α’ τρίμηνο), η Εlpedison με 4,01% (από 3,95% στο α’ τρίμηνο), η Ήρων, με αμετάβλητο μερίδιο στο 3,53%, η Ζενίθ με 3,25% (από 3,12% το α’ τρίμηνο), η NRG με 2,58% (από 2,52%), η Watt +Volt με 2,46% (από 2,48%), η Aέριο Αττικής με 1,74% (από 1,72%), η Volton με1,56% (από 1,65%), η Volterra με 0,47% (από 0,51%) και η ΚΕΝ με 0,45% (από 0,47%).

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε ένα μήνα»

Έτοιμο το πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Η δολοφόνος της Ντούγκινα» -Η Μόσχα δημοσίευσε βίντεο με την ύποπτο