Γιατί λέγεται Euro 2020, ενώ διεξάγεται το 2021;

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας και παλιός άσος των γηπέδων Μισέλ Πλατινί ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση θα διατηρήσει την ονομασία Euro 2020, αφενός για να δημιουργηθεί η αίσθηση μιας κανονικότητας και μιας συνέχειας, αφετέρου για συμβολικούς λόγους. Ανεπισήμως, βέβαια, στην απόφαση έπαιξε σίγουρα ρόλο και το γεγονός ότι οι χορηγοί είχαν δαπανήσει ήδη εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικές καμπάνιες με το logo «UEFA Euro 2020» και, όπως είναι γνωστό, χορηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω.

Euro 2020 finally kicks off, a year late and buffeted by the virus | Financial Times

11 γήπεδα πολλές χώρες γηπεδούχοι

Σε κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση είθισται να υπάρχει μία γηπεδούχος χώρα, η εθνική ομάδα της οποίας προβιβάζεται αυτοδικαίως στη φάση των ομίλων και συχνά βλέπουμε να έχει και μια μικρή διαιτητική αβάντα –ή και τεράστια, όπως η Νότια Κορέα στο Μουντιάλ του 2002‒, γιατί δεν κάνει καλό για το προϊόν να αποκλειστεί η γηπεδούχος από τους ομίλους. Η φετινή διοργάνωση διαφέρει, καθώς θα διεξαχθεί σε δέκα χώρες και έντεκα διαφορετικά γήπεδα. Αρκετός κόσμος θεωρεί πως η απόφαση αυτή είναι ακόμα μία παρενέργεια της πανδημίας, στην πραγματικότητα, όμως, έτσι είχε δρομολογηθεί να διεξαχθεί η διοργάνωση εδώ και χρόνια.

Τα γήπεδα του Euro 2021 - Ποιοι αγώνες διεξάγονται | Kingbet.net

Ο Πλατινί σκέφτηκε ότι αυτός θα ήταν ένας τρόπος να φιλοξενήσουν αγώνες και χώρες που δεν θα είχαν ποτέ τη δυνατότητα να αναλάβουν ολόκληρη τη διοργάνωση, μάλιστα το αρχικό πλάνο προέβλεπε οι χώρες να είναι δεκατρείς. Στην πράξη τα γήπεδα έχουν μοιραστεί έτσι μεταξύ τους, που αρκετές είναι οι ομάδες οι οποίες κατά τη φάση των ομίλων θα έχουν τουλάχιστον δύο αγώνες ως γηπεδούχοι

Τα γήπεδα και ο κόσμος που θα φιλοξενήσουν

Το στάδιο Olimpico, έδρα της Ρόμα στην Ιταλία, και το Εθνικό Στάδιο του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, ευρωπαϊκή έδρα της Καραμπάγκ, θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του πρώτου ομίλου ανάμεσα σε Ιταλία, Ελβετία, Ουαλία και Τουρκία.

H Gazprom Arena στην Αγία Πετρούπολη, οχυρό της τοπικής Ζενίτ, και το Parken Stadium στην Κοπεγχάγη θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του δεύτερου ομίλου ανάμεσα σε Ρωσία, Φινλανδία, Βέλγιο και Δανία, με τους Δανούς να βγαίνουν ευνοημένοι, καθώς θα δώσουν και τους τρεις αγώνες στην έδρα τους. Στην Αγία Πετρούπολη θα γίνουν και μερικοί αγώνες του πέμπτου ομίλου ανάμεσα σε Ισπανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σουηδία.

Η Johan Cruyff Arena στο Άμστερνταμ και η Arena Nationale στο Βουκουρέστι θα υποδεχτούν τις εθνικές ομάδες που αγωνίζονται στον τρίτο όμιλο, δηλαδή τις Ολλανδία, Αυστρία, Ουκρανία και Βόρεια Μακεδονία, με την τελευταία να κάνει το ντεμπούτο της όχι μόνο στο Euro αλλά και γενικότερα στα τελικά οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Στον τέταρτο όμιλο τα παιχνίδια θα διεξαχθούν στο προανεφερθέν Γουέμπλεϊ αλλά και στο Hampden Park, το εθνικό στάδιο της Σκωτίας, ανάμεσα στις ομάδες της Σκωτίας, της Κροατίας, της Τσεχίας και της Αγγλίας, με την τελευταία να δίνει και τους τρεις αγώνες μπροστά στο κοινό της.

Στον πέμπτο όμιλο, όσα παιχνίδια δεν γίνουν στην Αγία Πετρούπολη θα φιλοξενηθούν από το σεβιλλιάνικο La Cartuja, το στολίδι της Ανδαλουσίας, που πάντως δεν χρησιμοποιείται από καμία από τις δύο μεγάλες τοπικές ομάδες, τη Σεβίλλη και την Μπέτις.

Τέλος, τα παιχνίδια του πολύ ανταγωνιστικού έκτου ομίλου ανάμεσα σε Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία θα διεξαχθούν στην Allianz Arena της Μπάγερν Μονάχου και στην Puskas Arena στη Βουδαπέστη.

Το ευχάριστο νέο για όλους μας είναι ότι τα παιχνίδια θα γίνουν παρουσία φιλάθλων, με την τελική πληρότητα να κυμαίνεται από το 25% ως το 100%, στην περίπτωση των ματς που διεξάγονται στη Βουδαπέστη.

Το Video Assistant Referee κάνει πρεμιέρα

Το Video Assistant Referee, γνωστότερο με τα αρχικά VAR. Το VAR γεννήθηκε για να μειώσει τις διαιτητικές αδικίες στο ποδόσφαιρο. Σε κάποιες περιπτώσεις τα κατάφερε, αν και στην πράξη είδαμε ότι η ύπαρξη VAR δεν εμποδίζει πάντα τη διαιτητική αυθαιρεσία. Οι αντιφρονούντες επιμένουν ότι αν υπήρχε VAR στο παρελθόν, θα είχαμε χάσει στιγμιότυπα, όπως το γκολ διά χειρός Μαραντόνα –pun intended‒ σε εκείνο το θρυλικό παιχνίδι της Αργεντινής με την Αγγλία στο Μουντιάλ του ’86.

Euro 2020: Οι ημερομηνίες, οι πόλεις και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες | Pronews
Μια άλλη διαιτητική πρωτιά του φετινού Euro είναι ότι ανάμεσα στους δεκαοκτώ διαιτητές που θα σφυρίξουν τους αγώνες βρίσκεται και ένας μη Ευρωπαίος, ο Αργεντινός Φερνάντο Ραπαλίνι.

 

Οι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουμε

Το Euro 2020 ξεκινά σήμερα 11 Ιουνίου, με τον αγώνα του πρώτου ομίλου ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία, και ολοκληρώνεται την 11η Ιουλίου, με τον μεγάλο τελικό.

Τους αγώνες φέτος δεν θα τους παρακολουθήσουμε από την ΕΡΤ, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά από τη συχνότητα του ΑΝΤ1, που ξόδεψε σχεδόν εννέα εκατομμύρια ευρώ, όπως λέγεται, για να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής και κάλυψης των αγώνων.

Ο κανόνας των πέντε αλλαγών που θεσμοθετήθηκε με αφορμή την πανδημία διατηρείται και εδώ. Έτσι, δύσκολα θα δούμε ομάδα να μένει με λιγότερους παίκτες στο γήπεδο λόγω τραυματισμού και εξάντλησης των αλλαγών.

Tik-Tok

Το TikTok είναι η πρώτη εφαρμογή που γίνεται χορηγός σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Μάλιστα, υπάρχει λόγος πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή.

Από την μία η πλατφόρμα θα προσφέρει αποκλειστικό υλικό και από την άλλη η UEFA στοχεύει να βάλει τους φίλους του ποδοσφαίρου όσο πιο μέσα γίνεται στη διοργάνωση.

Σε δήλωση εκπροσώπου της UEFA αναφέρεται: “Ως επίσημος χορηγός, η TikTok θα προσφέρει ένα μέρος όπου οι θαυμαστές μπορούν να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους ποδοσφαιριστές, να μοιράζονται το καλύτερο περιεχόμενο ποδοσφαίρου TikTok και να δημιουργούν τις δικές τους ιδιαίτερες στιγμές, αντιδράσεις και πανηγυρισμούς στο τουρνουά”.

Euro 2020: Οι κορυφαίες WAGs σκοράρουν με την ομορφιά τους