Έμεινε στην Ιστορία ως πόλεμος των Φώκλαντ. Η πολεμική αναμέτρηση της Αργεντινής με την Αγγλία στις αρχές του Απριλίου του 1982, έμελλε να οδηγήσει στην κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας του Λεοπόλδο Γκαλτιέρι στην Αργεντινή και την ενίσχυση του προφίλ της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η υπόθεση άρχισε στις 19 Μαρτίου, όταν Αργεντινοί έμποροι εμφανίστηκαν στα νησιά, που κατείχε – και ακόμα κατέχει – η Μεγάλη Βρετανία (Φώκλαντ, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς) και έστησαν εγκατάσταση, υψώνοντας τη σημαία της Αργεντινής. Τα Φώκλαντ – οι Αργεντινοί τα αποκαλούν Μαλβίνας – βρίσκονται στα ανοιχτά της Αργεντινής και αποτελούν σύμπλεγμα νησιών με 3.000 κατοίκους.

Στις 25 Μαρτίου, η Μεγάλη Βρετανία έστειλε το περιπολικό σκάφος Endurance για να απομακρύνει τους Αργεντίνους εμπόρους. Εμποδίστηκε, όμως, από την κορβέτα Guerrico του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.

Στις 2 Απριλίου ο τότε δικτάτορας της Αργεντινής στρατηγός Λεοπόλδο Γκαλτιέρι διατάσσει την εισβολή των στρατευμάτων του στα νησιά. Η κυβέρνηση του Λονδίνου αρχικώς φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά αντέδρασε αποτελεσματικά με την επιμονή της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, που ήθελε να δώσει σκληρή και άμεση απάντηση στην χούντα της Αργεντινής.

Ο πόλεμος μόλις αρχίζει. Η σύγκρουση διήρκεσε 74 ημέρες και έληξε με την παράδοση της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1982, επιστρέφοντας τα νησιά σε Βρετανικό έλεγχο. Οι Βρετανοί έχασαν 255 άνδρες και είχαν 746 τραυματίες, ενώ οι Αργεντινοί 649 νεκρούς και 1068 τραυματίες. 11.313 Αργεντίνοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν έναντι ενός Βρετανού. Η επιχείρηση ανακατάληψης των Φόκλαντ κόστισε στη Μεγάλη Βρετανία 1,6 δισ. λίρες, ενώ οι απώλειες σε άψυχο υλικό ανήλθαν σε 6 πλοία, 10 με σοβαρές ζημιές και 34 αεροσκάφη.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ήττα των Αργεντινών διόγκωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και προκάλεσε την κατάρρευση της Χούντας. Ένα χρόνο μετά, η Δημοκρατία επανήλθε στη χώρα του τάνγκο. Στη Βρετανία, το εθνικό συναίσθημα τονώθηκε και αναβίωσαν τα μεγαλεία του αυτοκρατορικού παρελθόντος. Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ, κερδίζοντας άνετα την επανεκλογή της το 1983.