Η ανάταξη των «κόκκινων» δανείων προκειμένου να πρασινίσουν και να επιστρέψουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τις τράπεζες αλλά και τους servicers.
Μιλώντας προ ημερών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η κ. Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε μεταξύ των άλλων πως η ΕΤΕ συμμετέχει σε αποκλειστικές συζητήσεις με την Fortress για τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα προσφέρει χρηματοδοτήσεις DPO και ευκαιρίες αναχρηματοδότησης σε ανοίγματα ΜμΕ και στεγαστικά εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με την ίδια οι τράπεζες είναι οι πιο κατάλληλες για να επανεντάξουν τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται από τους servicers και αποδεικνύονται ενήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως εάν οι servicers πρόκειται να προσφέρουν αναδιαρθρώσεις σε ιδιοκτήτες κατοικιών με λογικούς δείκτες δανείου προς αξία (LTV) και διάρκεια 15-20 έτη, οι φυσικοί ιδιοκτήτες αυτών των δανείων είναι οι τράπεζες και όχι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαρχής.
Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Fortress σχεδιάζουν ένα fund που θα αναχρηματοδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσφέροντας και «κούρεμα» οφειλής για να επανακτήσουν από τους servicers τα ακίνητα τους, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για συνεργάσιμους δανειολήπτες.
Στόχος είναι να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους συνεργάσιμους δανειολήπτες, οι οποίοι λόγω του ότι οι οφειλές τους έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί, δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ώστε να «επαναγοράσουν» τα δάνεια από τους servicers και αυτά να επανέλθουν ως «πράσινα» στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα λειτουργεί στη λογική του δανείου που πρόσφερε η Εθνική, του split and settle, για τους δανειολήπτες που αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα αυτό το δάνειο «έσπαγε» στα δύο και ένα μέρος του «πάγωνε» και το άλλο εκτοκιζόταν κανονικά και στη λήξη του δανείου το «παγωμένο» τμήμα διαγραφόταν.