Αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιουνίου με τους πολίτες να είναι έτοιμοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.
Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητα του ή δεν έχει ταυτότητα;
Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.
Συγκεκριμένα:
- αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
- το διαβατήριο
- το δίπλωμα οδήγησης
- ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου
Αυτή τη φορά, στις 25 Ιουνίου, δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής αλλά της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ δεν υπάρχει και σταυρός προτίμησης στους βουλευτές, καθώς καθορίζονται βάσει λίστας από τα κόμματα.
Είθισται να μπαίνουν τα ονόματα με τις ψήφους που πήραν στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή με βάση τα αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.
Τέλος οι σταυροί
Βάσει της νομοθεσίας, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης.
Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα.
Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.
Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες.
Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας».
Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης
Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.
Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός δεν υπολογίζεται.
Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.