Ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην ψηφιακή και οικονομική μετάβαση της ΕΕ τονίζεται σε σημερινό report της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς στόχο έχει να ρίξει φως στις αναξιοποίητες δυνατότητες που έχουν οι μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη για στοχευμένη υποστήριξη τους εντός της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης — εταιρείες δηλαδή με 250 έως 3.000 εργαζομένους — έχουν σημαντική συμβολή ευρύτερα στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από 17% της συνολικής απασχόλησης και του 21% του κύκλου εργασιών στον επιχειρηματικό τομέα της ΕΕ.

Ζωτικής σημασίας είναι επίσης τα στοιχεία βιομηχανικών οικοσυστημάτων, όπως αυτών της υγείας, της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης επενδύουν περισσότερα από μέσο όρο, με το 87% από αυτές να έχουν επενδύσει σε κατάρτιση και δεξιότητες μεταξύ 2018 – 2023 και το 65% να είναι πιθανό να το πράξουν.

Ωστόσο, η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις τους εμποδίζει τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών. Η  εν λόγω έκθεση απαιτεί καλύτερη κατανόηση των αναγκών των μεσαίων κεφαλαίων για να «ξεκλειδωθούν» πλήρως οι δυνατότητές τους.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Τζελσομίνα Βιγλιότι δήλωσε σχετικά:

«Οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι οι «κρυφοί πρωταθλητές» της ευρωπαϊκής οικονομίας, οδηγώντας την καινοτομία, την παραγωγικότητα και τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον. Η συμβολή τους στην απασχόληση είναι σημαντική, αλλά η δυναμική τους παραμένει αναξιοποίητη. Είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στη στοχευμένη υποστήριξη τους και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ευδοκιμήσουν οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην οικονομική μετάβαση της Ευρώπης».

Η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΕπ, Ντέμπορα Ρεβολτέρα, δήλωσε:

«Οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητά τους και την ικανότητά τους να οδηγούν μεταβάσεις της ΕΕ. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια αγορών. Για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μεσαίων κεφαλαίων, πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία κλιμάκωσής τους, να παρέχουμε δηλαδή στοχευμένη χρηματοδότηση και να δημιουργήσουμε ένα υποστηρικτικό προς αυτές, κανονιστικό πλαίσιο. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες στην αγορά και συμβάλλουν σε μια βιώσιμη και ευημερούσα ευρωπαϊκή οικονομία».

Διαβάστε ακόμη: