Ένα μεγάλο ερώτημα αιωρείται στους κόλπους τη Wall Street, όσο ανακοινώνονται και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα: θα βγάλει ποτέ κανείς τα μεγάλα ποσά που περίμενε από την τεχνητή νοημοσύνη;
Έχουν περάσει 18 μήνες από τότε που το ChatGPT μπήκε στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και έκτοτε οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο έχουν δεσμευτεί ότι η τεχνολογία αυτή θα αλλάξει ριζικά κάθε κλάδο. Έτσι, δικαιολόγησαν επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από data centers μέχρι τσιπ, που απαιτούνται για να διαχειριστούν μεγάλα μοντέλα ΑΙ.
Σε σύγκριση με το όραμα αυτό, βέβαια, τα προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρότερης σημασίας, όπως chatbot χωρίς σαφές επιχειρηματικό σχέδιο για το πώς θα καταστούν κερδοφόρα, εργαλεία εξυπηρέτησης πελατών και εργαλεία αναζήτησης που μερικές φορές δίνουν και λάθος απαντήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το CNN, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν σχετικά λίγες «αποδείξεις» της απόδοσης των επενδύσεών τους, αφού δεν έχουν υπάρξει ούτε αξιοσημείωτες αυξήσεις στα έσοδά τους από την AI ούτε κερδοφόρα νέα προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, έχει αρχίσει να επικρατεί νευρικότητα στους επενδυτικούς κύκλους, το οποίο και φάνηκε στις έντονες ρευστοποιήσεις έπειτα από τα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Αβάσιμες οι ελπίδες;
Αξίζει πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη ή είναι ένα ακόμα όνειρο που θα ξεχαστεί και η βιομηχανία θα περάσει στο επόμενο; Η ανησυχία αυτή πυροδότησε ρευστοποιήσεις στις μετοχές της Google και της Microsoft μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν ότι οι επενδύσεις σε ΑΙ θα οδηγούσαν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Η Meta κατάφερε να αποφύγει την επενδυτική δυσφορία, αποδεικνύοντας ότι οι σχετικές επενδύσεις συνεισφέρουν τουλάχιστον στη βασική της δραστηριότητα, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στις εταιρείες να φτιάχνουν καλές διαφημίσεις με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει.
Ορισμένοι επενδυτές μάλιστα ανέμεναν ότι αυτό θα ήταν το τρίμηνο που οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα άρχιζαν να ανακοινώνουν οπισθοχώρηση από τις επενδύσεις για υποδομές ΑΙ. Κι όμως, συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Google, Microsoft και Meta δήλωσαν ότι πρόκειται να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα χρήματα, χτίζοντας τα θεμέλια αυτού που πιστεύουν ότι θα είναι το μέλλον της ΑΙ.
Η Meta αναμένει δαπάνες μεταξύ 37 και 40 δισ. δολαρίων φέτος, η Microsoft υπολογίζει 56 δισ. δολάρια στο φορολογικό έτος του 20245 και η Google προέβλεψε πάνω από 12 δισ. δολάρια κάθε τρίμηνο φέτος.
Ακόμα και για εταιρείες τέτοιου βεληνεκούς, πρόκειται για τεράστια ποσά. Ενδεικτικά, οι επενδύσεις της Google σε ΑΙ για το δεύτερο τρίμηνο αντιστοιχούν περίπου στο 17% των συνολικών της πωλήσεων. Επιπλέον, αυτό που ζήτησαν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ήταν ακόμα περισσότερο χρόνο, μία συνθήκη εξαιρετικά άβολη για πολλούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε ένα μοντέλο πιο αξιόπιστης, τριμηνιαίας ανάπτυξης κερδών και πωλήσεων από τη Σίλικον Βάλει.
«Αν επενδύσεις τώρα και έχεις απόδοση σε 10 με 15 χρόνια…δεν είναι επένδυση σε εισηγμένη. Από εισηγμένες αναμένουμε απόδοση επί της επένδυσης σε πολύ συντομότερο χρόνο. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια, διότι δεν βλέπουμε τις εφαρμογές και έσοδα από αυτές, τα οποία θα θέλαμε για να δικαιολογήσουμε το ύψος των επενδύσεων που γίνονται τώρα», δήλωσε στο CNN ο αναλυτής της D.A. Davidson, Gil Luria.
Παρότι όμως για τον λόγο αυτό πολλοί επενδυτές έχουν πάψει εντελώς να πιστεύουν στο όνειρο της AI, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών συμφωνούν σε ένα πράγμα: «ο κίνδυνος της υποεπένδυσης είναι δραματικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο της υπερεπένδυσης», όπως το έθεσε και ο Sundar Pichai της Google την περασμένη εβδομάδα.