H αναφορά συγκεκριμένων επιστημόνων ότι 3ο lockdown που έχουμε τώρα δεν θα είναι το τελευταίο άφησε την πόρτα ορθάνοικτη ότι υπάρχει ενδεχόμενο, και μάλιστα ισχυρό, να υπάρξει και 4ο lockdown πριν το καλοκαίρι. Πλέον, με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όπως διαμορφώνονται από την επιδημιολογική κατάσταση, όλα είναι πιθανά.
Σύμφωνα με επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή που συμβουλεύει το αρμόδιο επιτελείο του Μαξίμου, εάν παρθούν αποφάσεις να ανοίξει η αγορά 15 Μαρτίου –όπως εικάζεται– τότε ενδεχομένως μέσα στον Απρίλιο να βρεθούμε προ εκπλήξεως, δηλαδή μπροστά σε ένα νέο lockdown καθώς θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων.
Του Περικλή Σωτηρίου
Όπως καταλαβαίνετε, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κανένας δεν μπορεί να παραμείνει ψύχραιμος. Ούτε η κυβέρνηση η οποία έχει υπολογίσει τον μήνα Απρίλιο ως διαθέσιμο και ανοικτό για την αγορά, ούτε οι επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης που περίμεναν ήδη άνοιγμα της αγοράς από 1 Μαρτίου, αλλά ούτε και ο απλός κόσμος ο οποίος έχει υποστεί πολλαπλή κόπωση και, πλέον, δεν μπορεί να υπακούσει σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Το 4ο lockdown συνδέεται, επίσης, και με τα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αθήνας, στην Δυτική Αττική –όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό μη συμμόρφωσης– αλλά και στη σταδιακή εξάπλωση του κορωνοϊού σε διάσπαρτες περιοχές της ελληνικής επικράτειας που και αυτές με την σειρά τους θα φέρνουν στα κόκκινα άλλες γειτνιάζουσες περιοχές.
Το τείχος προστασίας
Όμως, συνδέεται και με την μη κανονική ροή των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές οφείλεται στο ότι «δεν έχουμε εμβόλια» καθώς περιμένουμε ακόμα τις νέες παρτίδες εμβολίων αλλά και τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού ΕΜΑ για το εμβόλιο της J&J – το οποίο εχθές ενέκρινε ο FDA. Τούτων δοθέντων, είναι σίγουρο ότι μερική ανοσία αγέλης θα έχουμε μετά το καλοκαίρι – και εφόσον συνεχιστούν αμείωτα οι εμβολιασμοί του πληθυσμού.
Τον Απρίλιο, ο οποίος είναι ο επίμαχος μήνας για νέο lockdown, δεν θα υπάρχει ούτε ένα στοιχειώδες τείχος προστασίας για τον πληθυσμό. Άλλωστε, και ο περσινός Απρίλιος ήταν μήνας με lockdown και με πιο λίγα κρούσματα…
Ο στόχος για τουρισμό τον Μάιο
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλη η κυβερνητική προσπάθεια μπαίνει σε ένα φάσμα αναπροσαρμογής αλλά και αμφισβήτησης. Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να εμβολιάσει τον τουρισμό και την εστίαση τον Μάιο ώστε να μπορέσει να δεχτεί τουρίστες πιο νωρίς από τον Ιούνιο και μία τέτοια εξέλιξη θα δυσκολέψει τους σχεδιασμούς της.
Ούτως ή άλλως, υπάρχει ένα μεγάλο κλίμα αμφισβήτησης από την ίδια την κοινωνία.
Η μεγάλη εικόνα έχει ως εξής: Έχουν γίνει 1 εκατ. εμβολιασμοί, η κοινωνία είναι κουρασμένη από τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα, τα παιδιά παραμένουν σπίτι και όχι στο σχολείο, κάθε μέρα έχουμε από μία μεγάλη συγκέντρωση (άρα συνωστισμό) στο κέντρο της Αθήνας, οι έλεγχοι για συνωστισμό σε εργασιακούς χώρους δεν μπορούν να γίνουν εύκολα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι διαρκώς γεμάτα οπότε η διασπορά είναι ένα καθημερινό φαινόμενο ακόμα και με αυτά τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα της μη κυκλοφορίας πέρα από κάποια ώρα.
O πρωθυπουργός θέλει να κλείσει όλα τα μέτωπα καλοκαίρι
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για να αλλάξουν οι κυβερνητικοί προγραμματισμοί. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να κλείσουν όλα τα νομοσχέδια και τις μεγάλες εκκρεμότητες πριν το καλοκαίρι.
Ο πρωθυπουργός θέλει οπωσδήποτε στο πολιτικό του αφήγημα να έχει εγγράψει –μέχρι το καλοκαίρι– ένα νομοθετημένο μεταρρυθμιστικό έργο για παν ενδεχόμενο.
Και παρόλο που ο ίδιος επαναλαμβάνει περί εξάντλησης της 4ετίας, γνωρίζει καλά ότι καλύτερη ευκαιρία να «τελειώσει» πολιτικά τους αντιπάλους τους για τα επόμενα 4 χρόνια δεν υπάρχει από το φθινόπωρο του 2021.
Θέλει να είναι έτοιμος σε κάθε ενδεχόμενο καθώς τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά. Δεν είναι μόνο η πανδημία η οποία θα είναι ενεργή όλο το 2021, είναι τα ελληνοτουρκικά που αναζωπυρώνονται, είναι η οικονομία που το οικονομικό επιτελείο φοβάται μήπως η μη επανεκκίνηση της οικονομίας το β τρίμηνο του έτος εξαλείψει και άλλες μονάδες ανάπτυξης συνολικά στο έτος, είναι το στοίχημα του τουρισμού κ.ά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.