Ούτε στην… οικογενειακή φωτογραφία της άτυπης Συνόδου της Πράγας «κατάφεραν» να συναντηθούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε κοντά στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας και μακριά από τον Ερντογάν, πάνω αριστερά στη γωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στο κέντρο προς τα δεξιά και τέσσερις θέσεις δίπλα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Μητσοτακης -Ερντογαν

Οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, μολονότι κάποια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε μπροστά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, κατά την εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου, διάρκειας περίπου μίας ώρας, αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Πρόκειται επίσης να μιλήσουν ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο Παρασκευή στην άτυπη Σύνοδο τους 27 της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και εν προκειμένω για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην ‘Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας. ‘Αλλωστε και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών, που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.

Διαβάστε ακόμη: