Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει υπαρξιακούς κινδύνους για την ανθρώποτητα, σύμφωνα με τον Έρικ Σμιντ, ο οποίος μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής του CEO Council της Wall Street Journal, στο Λονδίνο.

«O υπαρξιακός κίνδυνος ορίζεται συλλογικά όταν πολλοί, πολλοί άνθρωποι βλάπτονται ή σκοτώνονται», τόνισε αρχικά. «Υπάρχουν σενάρια. Όχι σήμερα, αλλά αρκετά σύντομα, όπου αυτά τα συστήματα θα είναι σε θέση να βρουν “κενά” (zero day exploits) στον κυβερνοχώρο ή να ανακαλύψουν νέα είδη βιολογίας. Τώρα, αυτό είναι φαντασία σήμερα, αλλά αυτή η συλλογιστική είναι πραγματική. Όταν συμβεί αυτό, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα πράγματα δε θα χρησιμοποιούνται από κακούς ανθρώπους».

Ο Έρικ Σμιντ, ο οποίος ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Google από το 2001 έως το 2011, δεν είχε σαφή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ρυθμισθεί η τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο ζήτημα για την κοινωνία». Ωστόσο, σημείωσε πως είναι απίθανο να δημιουργηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μίοα νέα ρυθμιστική υπηρεσία, που θα έχει ως αντικείμενο τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Σμιντ ήταν μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την τεχνητή νοημοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία το 2019 άρχισε μία αναθεώρηση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού ρυθμιστικού πλαισίου. Η επιτροπή δημοσίευσε τα συμπεράσματα το 2021, προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένες για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμη: