Ο Έρικ Πρινς, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της στρατιωτικής εταιρείας Blackwater, χρεώνει 6.500 δολάρια ανά θέση σε ναυλωμένο αεροπλάνο από το Αφγανιστάν, ανέφερε η Wall Street Journal την Τετάρτη.

Ο Έρικ Πρινς είπε στην εφημερίδα ότι τα 6.500 δολάρια καλύπτουν και την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο, αν και η εφημερίδα σημείωσε ότι δεν είναι σαφές αν έχει πράγματι τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο (δεδομένου του χάους που επικρατεί).

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επέκρινε τον Πρινς -η εταιρεία του οποίου κέρδισε πολλά εκατομμύρια από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν- όταν ρωτήθηκε για την απόφασή του να χρεώνει απελπισμένους Αφγανούς χιλιάδες δολάρια για να γλιτώσουν από μια πιθανή θανατική καταδίκη.

«Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος που έχει καρδιά και ψυχή θα υποστήριζε προσπάθειες να κερδοσκοπήσει πάνω στην αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από μια χώρα και φοβούνται για τη ζωή τους», δήλωσε η Ψάκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι υπάλληλοι της Blackwater καταδικάστηκαν πριν από επτά χρόνια για τη δολοφονία πάνω από 12 άοπλων Ιρακινών πολιτών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο Έρικ Πρινς, σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και αδελφός της πρώην υπουργού Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒος, κατηγορήθηκε πιο πρόσφατα από τα Ηνωμένα Έθνη για παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Οι δυτικές δυνάμεις και οι ομάδες αρωγής, με τη βοήθεια βετεράνων που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν, προσπαθούν να απομακρύνουν με ασφάλεια από τη χώρα χιλιάδες ταλαιπωρημένους κατοίκους πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Πολλοί από αυτούς που μπαίνουν σε στρατιωτικά C-17 για μια ευκαιρία σε μια νέα ζωή, έχουν μόνο τα λίγα υπάρχοντα που μπορούν να μεταφέρουν, μερικές φορές μόνο αυτά που φορούν.

Ο χρόνος για να φύγουν εξαντλείται με γοργούς ρυθμούς: Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι οι εκκενώσεις θα πρέπει πιθανότατα να ολοκληρωθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, ώστε ο στρατός να έχει αρκετό χρόνο για να στείλει τα δικά του στρατεύματα και εξοπλισμό.

Λόγω του τεράστιου όγκου των ανθρώπων που προσπαθούσαν να φύγουν από την Καμπούλ, δημιουργήθηκε ένα συνονθύλευμα ιδιωτικών πτήσεων εκκένωσης, αν και ορισμένες από αυτές πετούσαν με κενές θέσεις εν μέσω μιας χαοτικής κατάστασης στο έδαφος.

Ενώ οι δυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν «βασιλεύουν» έξω από αυτό, και οι αναφορές δείχνουν ότι ακόμη και η πρόσβαση στις πύλες του αεροδρομίου μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

Αφγανοί που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις, όπως μεταφραστές και διορθωτές, προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους την αμερικανική βίζα που τους υποσχέθηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για βίζα δεν είναι γενικά γρήγορη και ο Λευκός Οίκος έχει, τις τελευταίες ημέρες, δώσει έμφαση στην έκταση των ελέγχων του ιστορικού που υφίσταται κάθε αιτών πριν φτάσει στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν το πόσο γρήγορα έπεσε η Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, αν και ο ισχυρισμός του προέδρου έχει δεχθεί σφοδρή κριτική.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων -περισσότεροι από 80.000 από την Τετάρτη- έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς από την Καμπούλ σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Επίθεση Καμπούλ: Πάνω από 60 νεκροί, 140 τραυματίες