Παγκόσμιο αποτροπιασμό προκαλεί το «λουτρό αίματος» από την διπλή επίθεση αυτοκτονίας το απόγευμα στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τον τραυματισμό περίπου 150 πολιτών. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και Αμερικανοί στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία.

Έκρηξη στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ μεταδίδει αυτή την ώρα ο Guardian, λίγες ώρες αφότου δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στο Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστηρίζει ότι για την επίθεση ευθύνεται ο ISIS 

Η έκρηξη φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το Πεντάγωνο καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου Τζον Κίρμπι αναφέρεται σε έκρηξη στην πύλη Άμπεϊ στο διεθνές αεροδρόμιο, η οποία συνοδεύτηκε από πυροβολισμούς.

Εικόνα

 

Ήδη, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 11 νεκροί.

Φωτογραφίες από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτυπώνουν τον πανικό που επικρατεί στην περιοχή. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται ματωμένοι, ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρονται με καρότσια.

Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν μεταξύ των θυμάτων ούτε Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σε πάνω από 40 ανέρχονται οι νεκροί και σε σχεδόν 120 οι τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με τους New York Times.

Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό, προσθέτοντας πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Έκρηξη Καμπούλ 

 Η Έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι σε μια προσπάθεια να φύγουν από την περιοχή, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Αφγανιστάν – Μεγάλη έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Πιθανή τρομοκρατική επίθεση

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής, εάν υπάρχουν θύματα, λένε αξιωματούχοι.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά του αεροδρομίου εδώ και μέρες, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Παράλληλα, χώρες της Δύσης είχαν προειδοποιήσει τις προηγούμεενς ώρες για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.

https://twitter.com/Brave_spirit81/status/1430897971856515091?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1430897971856515091%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1155369%2Fekrixi-exo-apo-to-aerodromio-tis-kaboul-plirofories-gia-megalo-arithmo-thumaton%2F

Βρετανία: «Έχουμε αξιόπιστη πληροφορία για επικείμενη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ»

baron_gate_kabul

Υπάρχουν “πάρα πολύ αξιόπιστες” πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Η κατάσταση είναι τραγική 

Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι σε οριακό σημείο αφού χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται εκεί ώστε να βρουν σημείο διαφυγής παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, των Βρετανών και άλλων συμμάχων ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα.

Εικόνα

Υπάρχουν «πάρα πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

«Υπάρχει τώρα πολύ, πάρα πολύ αξιόπιστη πληροφόρηση για επικείμενη επίθεση και γι’ αυτό άλλαξε χθες το βράδυ η σύσταση του Φόρεϊν Όφις, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έρχονται στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ασφαλές μέρος και να αναμένουν περισσότερες οδηγίες», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

Πυρά κατά ιταλικού C-130 νωρίτερα

Ένα αεροσκάφος C-130J Super Hercules της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο χρησιμοποιείται ως μέρος της συμμαχικής επιχείρησης εκκένωσης του Αφγανιστάν, δέχθηκε πυρά λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «Χαμίντ Καρζάι», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky TG24, που βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Εικόνα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος, το αεροσκάφος δεν «χτυπήθηκε», ωστόσο ο πιλότος αναγκάστηκε να κάνει μανούβρες για να αποφύγει τα πυρά, με συνέπεια να επικρατήσουν στιγμές πανικού μέσα σε αυτό.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώσαν τους πυροβολισμούς κατά του αεροσκάφους, σύμφωνα με το Sky, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται 98 Αφγανοί πολίτες.

Με παγιδευμένο αυτοκίνητο η δεύτερη έκρηξη

Το βρετανικό δίκτυο Sky News μετέδωσε λίγο νωρίτερα, επικαλούμενο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, πως η δεύτερη έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.