Ασφυκτικά είναι πλέον τα χρονικά περιθώρια για την εκκένωση στο Αφγανιστάν καθώς η προθεσμία της 31ης Αυγούστου εκπνέει και οι φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να μείνουν στη χώρα με το μέλλον τους αβέβαιο υπό τους νόμους των Ταλιμπάν, όλο και μεγαλώνουν.

Μέχρι στιγμής, ΗΠΑ και Σύμμαχοι έχουν απομακρύνει 70.000 ανθρώπους: Πολίτες, προσωπικό του ΝΑΤΟ και Αφγανούς που κινδυνεύουν σε μία επιχείρηση που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Συμμάχων για παράταση της προθεσμίας, επιμένοντας σήμερα ότι το deadline της 31ης Αυγούστου, από το οποία απέχουμε πλέον λιγότερες από 150 ώρες, μπορεί να τηρηθεί.

Όσο νωρίτερα τελειώσουμε τόσο το καλύτερο είπε προσθέτοντας ότι κάθε μέρα επιχείρησης προσθέτει κινδύνους για τα στρατεύματα.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανωνύμως στο Reuters εξέφρασαν φόβους ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Dominic Raab ανέφερε ότι η εκκένωση θα διαρκέσει έως το τελευταίο λεπτό του μήνα, η Γαλλία ωστόσο ανακοίνωσε ότι το πιθανότερο να τερματίσει τις επιχειρήσει στις επόμενες ώρες ή μέρες.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανών, που φοβούνται διώξεις από τους Ταλιμπάν, εξακολουθούν να συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τους τυχερούς να έχουν κλείσει θέσεις σε πτήσεις.

Παρότι όλοι εστιάζουν στο αεροδρόμιο, ο κίνδυνος των ασθενειών, της πείνας και των διώξεων αυξάνεται για τον υπόλοιπο πληθυσμό, αυτόν που βρίσκεται «μακριά» από το αεροδρόμιο.

«Αυτό που έρχεται είναι μια τέλεια καταιγίδα, εξαιτίας χρόνων ξηρασίας, συγκρούσεων, οικονομική επιδείνωσης, σε συνδυασμό και με τον COVID», δηλώνει ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος; Σίτισης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λοιμό.

Ο δε επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι έλαβε πολλές αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων συνοπτικών εκτελέσεων πολιτών και αφγανικών δυνάμεων που έχουν ήδη παραδοθεί.

Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - Πυροβολισμοί από στρατιώτες των ΗΠΑ (vid)

Ανησυχία για την προθεσμία στην εκκένωση στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι όλες οι επιχειρήσεις για την εκένωση των ξένων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πάψουν να παροτρύνουν Αφγανούς με προσόντα να φύγουν, ενώ παράλληλα προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στο αεροδρόμιο να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λέγοντάς τους πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

«Τα ξένα στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για συνέχιση των εμπορικών πτήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

«Οι άνθρωποι που διαθέτουν νομικά έγγραφα θα μπορούν να ταξιδεύουν με εμπορικές πτήσεις μετά την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα απομακρυνθούν εγκαίρως πολλοί άνθρωποι που δικαιούνται άσυλο.

Τα ολλανδικά στρατεύματα κατάφεραν να μεταφέρουν πάνω από 100 ανθρώπους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαγκ, ωστόσο εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν πίσω.

Οι Ταλιμπάν έστρεψαν επίσης το ενδιαφέρον τους από τη στρατιωτική τους νίκη στον τρόπο διαχείρισης μιας χώρας σε κρίση.

Σύμφωνα με δύο μέλη των Ταλιμπάν, έχουν διορίσει βετεράνους σε θέσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Άμυνας από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο όλων των κυβερνητικών γραφείων, του προεδρικού μεγάρου και του κοινοβουλίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Pajhwok του Αφγανιστάν ανέφερε ότι ο Γκιουλ Αγκά ορίστηκε υπουργός Οικονομικών και ο Σαντρ Ιμπραήμ προσωρινός υπουργός Εσωτερικών.

Ο πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο Μουλά Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ ορίστηκε προσωρινός υπουργός Άμυνας, όπως μετέδωσε το Al Jazeera, επικαλούμενο πηγή των Ταλιμπάν.

Πώς θα διαχειριστούν οι Ταλιμπάν μια οικονομία 22 δισ. δολ.