Συναγερμός έχει σημάνει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκρήξεις έξω από αεροδρόμιο της Καμπούλ, από τις οποίες επλήγησαν και Αμερικανοί. Μετά την επίθεση αυτοκτονίας, ο Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με την επιτελείο Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε πως σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη, κοντά στο αεροδρόμιο, γύρω από το Baron Hotel.
Η πρώτη έκρηξη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, σημειώθηκε σε κέντρο ελέγχου έξω από την κεντρικη πύλη Abbey Gate του αεροδρομίου, που παλαιότερα βρισκόταν ο βρετανικός στρατός, και είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό πλήθους Αμερικανών και άλλων πολιτών.
Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν «μέχρι το τέλος της αποστολής» των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν «εντός 36 ωρών».
Θα φύγουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται
«Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέχρι το τέλος της αποστολής», έγραψε στο Τwitter ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
«Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Καμπούλ δεν θα τελειώσουν εντός 36 ωρών», δήλωσε.
Η ανάρτηση αυτή έγινε πριν από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που εγγυώνται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την Τρίτη, καταληκτική ημερομηνία της πλήρους αποχώρησής τους την οποία όρισε και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Η αποχώρηση, για να ολοκληρωθεί μέχρι τότε, θα έπρεπε να αρχίσει νωρίτερα, και καθίσταται πλέον πιο περίπλοκος ο απεγκλωβισμός ξένων και Αφγανών που πιστεύεται ότι κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.
Θα επιταχύνουμε
Ο ρυθμός των αναχωρήσεων, που δεν είχε σταματήσει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, άρχισε να επιβραδύνεται.
Σύμφωνα με απολογισμό του Λευκού Οίκου το πρωί της Πέμπτης, 13.400 άνθρωποι έφυγαν τις τελευταίες 24 ώρες (5.100 με 17 αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα και 8.300 με 74 αεροσκάφη του συνασπισμού). Από την έναρξη της αερογέφυρας στις 14 Αυγούστου, οι ΗΠΑ συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό σχεδόν 95.700 ανθρώπων.
Πολλές χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επίκειται το τέλος των δικών τους επιχειρήσεων. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, σταμάτησαν ήδη τις επιχειρήσεις τους για τον απεγκλωβισμό πολιτών τους και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις τους.